text bild karta   info, a-ö

Kommentera, tillägga, kritisera


Sidan du skriver en kommentar till visas också längre ner på denna sida.

Du kan inte spara scripts eller länkar i något av fälten.
Vi kontrollerar inlägget före publicering. Det kan ta någon dag.

Ange gärna ditt namn i kommentarsfältet så att vi vet vem vi skall tacka.

Rubrik till din kommentar



Kommentar



Rista blodörn - the blood eagle

Gotland | Mytologi | Utskrift | Mobilsida
Rista blodörn - the blood eagle
Rista blodörn - the blood eagle, foto Bernt Enderborg

Islänningarna har det i text, gutarna har det på bild


Ragnar Lodbrok blev avrättad av kung Ella (Ethelred) i en ormgrop för sitt tilltag att försöka erövra England, enligt isländska sagor, och vidare tog hans söner en gruvlig hämnd: de tillfångatog konungen och ristade blodörn på honom, dvs de skar av revbenen från ryggraden, böjde ut dem åt sidan såsom vingar och drog lungorna ur honom.

Ragnar Lodbrok i ormgropen
En ormgrop på en bildsten, mer info, foto Bernt Enderborg

Men själva sagorna kommer nu inte alls från Island, utan de är långt äldre. Bildstenen där avrättningen är avbildad är nämligen hundratals år äldre än Islands landnam, vikingarnas kolonisering.

Ofta när man läser om strafformen så sägs det att man "skar" loss revbenen. Men det går inte. En kniv är ett alldeles för litet tillhygge för att lossa revbenen - det vet åtminstone alla som har slaktat en gris. Detta skriver jag för att man ibland läser funderingar om spjutet på bildstenen ovan, som då sägs vara en symbol för Oden varefter ett antal oklarheter framtolkas av detta "faktum". Men man behöver ett spjut för att rista blodörn - med en yxa skulle man slå ihjäl i stället för att plåga

Ett bra spjut skulle alltså fungera alldeles utmärkt, såframt det sitter ett hållbart skaft på det - se på bilden ovan. Sönerna kommer snart att lossa revbenen från Ethelreds ryggrad, böja ut dem som vingar och dra lungorna ur honom. Eftersom det är tänkbart att Ethelred har invändningar mot sitt straff sitter han ordentligt fastspänd på slaktbänken framför reitarstaini, som används till andra, lindrigare straff, halshuggning och liknande - det står en sån avrättningssten på vägkanten mellan Sjonhem och Vänge 150 meter söder om en domarring.

Ragnar Lodbrok kom förresten inte alls från Island, om du trodde det, utan han sägs i litteraturen ha varit en "nordisk viking". På bilden ovan står någon av hans söner - Ivar Benlös, Björn Järnsida, Vitsärk eller Sigurd Ormiöga - och ristar blodörn på Englands kung på vad som gott kan vara Ragnar Lodbroks gravsten, som alltså en gång restes i Hammarsänget i Lärbro socken på Gotland.
/text och foto Bernt Enderborg

Platsguide

Guteknappen - platsguide

Genom att trycka på en knapp på mobilen med gps får du gudning. Står du t ex nära en kyrka får du information om kyrkan och en lista på vad som finns i närheten.

Platsguiden fungerar förstås bara när du är på Gotland. Mobilanpassat finns på Visit Hemse - klicka på hjärtanet.

Kulturevenemang på Gotland


 

2024

 

november

21Kulturhistoriska promenader »
Gotlands Folkhögskola, Hemse »
Hemse biblioteket evenemang »
Hemse hembygdsförening »
Sudrets pastorat »
Valborgsmässoafton »
Valborg »
Medeltidskyrkorna öppnar »
Motormarknad & Loppis »
Kristi himmelfärdsdag »
Handduksdagen, kultur »
Pingstdagen »
Mors dag »
Motorhistoriska fordonsdagen »
Nationaldagen »
Trädgårdsveckan »
Midsommardagen »
Hemsedagen »
Barnkörveckan »
Stångaspelen »
Fårösunds marknad »
Russpremiering »
Slite marknad »
Summaratingg »
Havdhem marknad »
Kräklingbo marknad »
Kulturarvets dag »
Medeltidskyrkorna stänger »
Fårönatta »
Klinte marknad »
Hemse torgdag »
Höstlov, läslov på Gotland »
Alla helgons dag »
Fars dag »
Internationella dagen »
Skyltsöndag på Hemse »
Mulde World Cup »
Kramens dag »
Buldardagen »
Internationella kvinnodagen »
Skaparfestivalen, inställt t.v. »
Rocka sockorna »
Världsvattendagen »
Vattensågning i Hejde - inställd »
Påskdagen »
Bokmässa, inställt t.v. »



Se vidare Boendesidan

1) Rista Blodörn

Hej!

Just nu visas serien The Vikings på History Channel i USA. I gårdagens avsnitt såg man hur Ragnar Lodbrok ristade örn på Jarl Borg och jag skulle vilja lägga ut fotot på bildstenen på min FB sida The Viking Collection och berätta att bildstenen är från Lärbro på Gotland. Jag tror att amerikanarna skulle älska att få se den.

Hälsningar

Berith Sernelius Meier
The Viking Collection


webmastern kommenterar


Hej Berith!

Nä, jag tror inte det. Jag har arbetat hårt för att få ihop alla bilder på Guteinfo och tycker därför att de ligger bra där de gör. Jag håller också på att lägga upp Guteinfo på FB, men jag vet inte om jag skall syssla med sånt där.

Däremot kanske du kan fråga våra skattefinansierade konkurrenter, gotland.info och gotland.net, om du kan få bilder av dem.

Och dessutom finns bilden på Wikipedia, och om jag har fattat rätt så kanske du får använda den bilden - i alla fall tog Gotlandsguiden en massa bilder därifrån förut och la ut på sin hemsida.

Hälsningar
/bernt

2) Blodörn med lätt yxa skulle jag föredra själv

Hej!

Jag är intresserad av tanatologi ("I väntan på döden") och har funderat mycket på hur man rent praktiskt jag skulle gå till väga för att kunna skilja ryggben från ryggraden på en död gris och tror att en liten lätt yxa i en erfaren hand är det bästa redskapet.

Inte alls ett spjut som med kort skaft är precis som en kniv. Anledningen är att yxan i skickliga händer använder sig av tyngdkraften på ett helt annat sätt och snabbt kan skilja åt bendelarna. Det tillåter stor precision och kraft. Den är "humanare" eftersom det gick säkert mycket fort. Straffet... det verkar värre än det var, eftersom det stora befriande av endorfiner, möjliggör säkert att uthärda straffet utan skrik: ett villkor för att komma in i Valhall.

webmaster kommenterar


Hej!

En skäligen makaber diskussion. Tanatologi vet jag ingenting om, men jag tror att en såg på den tiden skulle vara det bästa redskapet, nåt sånt har vi dock inte på bild, men givetvis skulle en lätt yxa i en skicklig hand kunna göra jobbet.

/bernt

Vill du fråga om, kommentera eller diskutera något på denna sida - klicka här.

Mer information

Mer om Mytologi: länkar, karta - för annat se Information.
Mer om Annorstädes: länkar, karta.