Radions utflyktsguide


A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Aktiviteter

Aktiviteter karta
Aktiviteter databas



Nyheter

Radio Gotland
Aftonbladet
Dagens Nyheter
Expressen
Svenska Dagbladet


Radio Gotland ansvarar inte för materialet på denna sida utan utflyktsguiden består av material och funktioner från Guteinfo.
Längs den norra långväggen i Gothem kyrka löper en serie unika bilder under den större passionsfrisen. Det är alltså bården med bilder som löper under de stora bilderna som är i fokus på denna sida.

Bilderna är unika och behandlar bondens vardag i trakterna av år 1300. Sanningssökande allvarsmän anser att det rör sig om månadsbilder, dvs de visar en gotländsk medeltida bondes verksamhet för en viss månad.



Ovan ser du två av månaderna: februari där någon värmer sig framför en ugn och mars med en yxförsedd skogshuggare. Det kvarstår inte alltid tillräckligt av de olika månadsbilderna för att experterna tvärsäkert skall kunna hävda vad de föreställer, men vad de antas visa kan du läsa på Gothems hemsida.



Här visas juni då höet slås med lie, som heter sigde på Gotland, håisigde om man vill var mera exakt eftersom det givetvis finns sigdar för olika ändamål.



I juli (Julius) skördas säden med skära. På Lokrume kyrka kan du få se en skulptur på hur man tröskar med slaga, också dessa reliefer är från 1300-talet.



På Gothems hemsida sägs att bilden ovan visar hemtransport i en tvåhjulig höhäck. Men det är en lite märklig sysselsättning i augusti, såvitt det inte är ansinskörden (om ordet ansin se Ansin igen), så riktigt vad han har för sig på bilden är inte gott att veta.



En såningsman för oktober som nog ser till att rågen kommer i jorden.



Här skall en gris skall slaktas. Först nockas grisen med baksidan av yxan och sen tappar man blodet av den genom att skära av halsen. Slakt förekommer också senare på året, se sidan om Midvinterblot från vikingatiden, där förmodligen världens äldsta julgran finns på bild. Sveaskog säger om Julgranens historia att: "Först i slutet av 1800-talet börjar det bli vanligt att ta in granen och traditionen hämtades från Tyskland".

- Det kan ifrågasättas.



Många av bilderna är klara, ovan visas maj, men det kan alldeles säkert diskuteras vad de visar, åtminstone vad gäller somliga månadsbilder- på en och annan går det inte att se vad som görs. Bilden ovan visar törhända att blomstringstiden kommer.

Någon liknande svit av bilder från medeltiden i Sverige är mig inte bekant (tipsa med en kommentar nedan om du känner till något liknande). Gothem kyrka är värd ett besök enbart för att se dessa målningar. Kyrkan har en av Gotlands vackraste interiörer med många målningar och för den som tar sig tid finns många vackra och underliga saker att beskåda. Och det står förresten en kastal där också.

Till sist skall vi tillägga att om du är intresserad av profana bilder från 1300-talet, så rekommenderar vi också ett besök vid Källunge kyrka (det är strax över 13 km till Gothem kyrka om du kör över Vallstena) för att se friserna över långhusportalen, t ex soldaterna och nyckelharporna - se mer under rubriken Skulptur på någon av dessa sidor.

/text och foto Bernt Enderborg

Utflykt

Badplatser
Bildstenar
Fiskelägen
Fornborgar
Gravfält
Hamnar
Historia
Insjöar/träsk
Kyrkor
Kämpgravar
Medeltida hus
Museer
Mytologi
Målningar
Naturreservat
Några platser
Ringmuren
Raukfält
Runor
Sagor
Slipskåror
Stenrösen
Skeppssättningar
Skulptur
Ängar
Öar

Lite annat

Årtalshistoria
Sök med ett ord


Öppettider






Visby placera märke

Väg från Radio Gotland

131 593 552 sidor sen 9/2-2010 | Copyright © 2024 Buffert 4, tel 0498-27 88 50