Radions utflyktsguide


A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Aktiviteter

Aktiviteter karta
Aktiviteter databas



Nyheter

Radio Gotland
Aftonbladet
Dagens Nyheter
Expressen
Svenska Dagbladet


Radio Gotland ansvarar inte för materialet på denna sida utan utflyktsguiden består av material och funktioner från Guteinfo.
Spelmännen som håller i varsitt instrument återfinns på kapitälbandet på portalen i det gamla långhuset i Källunge kyrka. De är från 1300-talet och nyckelharpan är därmed den tidigast avbildade i världen.



Lite närmare betraktad ser nyckelharpan som spelemannen till vänster spelar på ut som på kortet ovan.

Kapitälbandet på Källunge kyrka innehåller en hel svit med skulpturer, inte särskilt stora, men å andra sidan är det profana sysslor de har för sig. De bygger, spelar, dricker, tröskar och ett antal scener till. Allmogekultur från 1300-talet.



Ola Persson, se kommentaren nedan, hade vänligheten att tala om för oss att det som spelemannen till höger på översta bilden spelar på nog inte är en nyckelharpa, bilden ovan, vilket vi påstod tidigare, utan en fiddla. Och därför har vi lagt ut bättre bilder för att du skall kunna se att det inte är samma sorts instrument.

Givetvis får ungarna i dagens skola inte lära sig ett enda knäpp om dessa saker, än mindre åka och titta på 1300-talets liv, utan i stället studeras storvulet svammel i postulatform om brödrastriderna (Magnus Erikssons söner), den brandskattning av Visby som förmodligen aldrig ägde rum och förstås sjörövarna i Östersjön (fetaliebröderna). Det är märkligt, ty spelemännen är ju utmärkta för att intressera ungarna för historia på riktigt. Och kanhända för instrumenten, och Gotlands stora skatt av folkmusik, som t ex Gotländsk brudmarsch som framfördes då prinsessan Madeleine gifte sig 2013; det är den de trallar alldeles i början då hon går in i kyrkan, se Youtube (som gute vet du också att favoritskalden Allan Nilsson har gjort en text till melodin, men det var nog bra att den inte framfördes på det kungliga bröllopet).

/text och foto Bernt Enderborg

Utflykt

Badplatser
Bildstenar
Fiskelägen
Fornborgar
Gravfält
Hamnar
Historia
Insjöar/träsk
Kyrkor
Kämpgravar
Medeltida hus
Museer
Mytologi
Målningar
Naturreservat
Några platser
Ringmuren
Raukfält
Runor
Sagor
Slipskåror
Stenrösen
Skeppssättningar
Skulptur
Ängar
Öar

Lite annat

Årtalshistoria
Sök med ett ord


Öppettider






Visby placera märke

Väg från Radio Gotland

130 985 642 sidor sen 9/2-2010 | Copyright © 2024 Buffert 4, tel 0498-27 88 50