www.guteinfo.com
Medeltida ringkors vid Laxarve
Historia, Boge socken


På andra sidan vägen vid gården Laxarve i Boge socken står ett medeltida ringkors. Vem som är begravd där vet jag inte, råkar du veta så kontakta gärna oss genom kommentar nedan. Det lär vara uppställt som minne efter en kvinna som blev dräpt på 1400-talet.

Såna här ringkors står här och var på Gotland, inte många men ett gäng; det finns t ex ett ringkors till i Boge. Några är uppställda för att vi skall minnas stora händelser, som t ex korsen från Valdemar Atterdags tider, se 1361 - massgravar på Solens berg och Ringkorset i Mästerby - det finns för övrigt ett ringkors till som skall minna oss om Atterdag, det står i Sanda socken, men detta har jag ännu inte skrivit om.

En del ringkors, eller andra minnesstenar, se Brudstenen i Rone, sägs utmärka platsen för en brud som red ihjäl sig till kyrkan. Så ivriga brudar är förstås en förhoppning, men då berättelsen återkommer rätt ofta är den kanhända sann någonstans.

Andra ringkors vet vi varför de står där, t ex Stenkorset i Burs, Hans Kroks kors i Dalhem och Jacobs minnessten, men på somliga ställen har vi inte en aning över vems minne ringkorset är uppställt.

/text och foto Bernt Enderborg
Copyright © 2024 Buffert 4 - www.guteinfo.com