www.guteinfo.com
Christus natus est
Skulptur, Stånga socken


På den magnifika 1100-talsdopfunten av Hegvald i Stånga socken på Gotland förekommer som en bland många scener det som kallas tuppundret.

Den knäböjande figuren till höger på bilden ovan är Staffan stalledräng, S:t Stefan, den förste martyren, enligt nutiden, men enligt legenden var Stefan stalleknekt hos kung Herodes, och när han såg Betlehemsstjärnan drog han järnet in till Herodes och talade om för honom att judarnas nye konung var född. Den förste martyren, Stefanos, och stalledrängen är nog inte samma person.

Herodes sa till Stefan att detta var lika omöjligt som att den tupp som serverats honom skulle flyga upp och gala. Och då gjorde förstås tuppen det:

- Christus natus est!

När så tuppen på detta sätt talat om att "Kristus är född" beordrade Herodes att Stefan skulle stenas, vilket också skedde vid pass år 35 e.Kr.

Damen på bilden ovan är nog den Herodias som hittade på att hennes dotter Salome skulle begära Johannes Döparens huvud på ett fat efter att hon hade dansat så beundransvärt att Herodes lovade henne vadhelst hon önskade.

- Vi har också gjort en sida om Tuppundret i Vänge.

/text och foto Bernt Enderborg

Vägbeskrivning
0
Copyright © 2024 Buffert 4 - www.guteinfo.com