www.guteinfo.com
Dopfunten i Stånga
Skulptur, Stånga socken


1100-talsdopfunten i Stånga medeltida kyrka är en synnerligen vacker pjäs. Det myllrar av figurer som sägs ha med Kristi barndomshistoria att göra. Dopfunten tillhör en stilgrupp vid namn Hegvald, verksam 1125 - 1165 - namnet är egentligen beställaren av dopfunten i Etelhem kyrka, se också stenmästarna.


Men det mesta är svårtolkat för en amatör. Bilden ovan är måhända lätt att se, det är barnamorden, eller åtminstone kan det vara barnamorden, dvs Herodes som bestämde att alla småungar skulle mördas eftersom de tre vise männen sagt till honom att en kung skulle födas. Ser vi en dam, Rakel månne, som är så förskräckt att håret ställt sig på ända då en soldat tänker hugga huvudet av hennes barn?


Men vad är detta? Vad gör dom? Den bakre killen bär ett knyte på ryggen men den främre, vad gör han? Skördar han med en skära? Se den här sidan.

Som du ser på den översta bilden så finns det två avdelningar för sådana här små scener på funten. Ett bildfält på sidan och ett bildfält på den nedåt/inåtsluttande delen.


Och det här, det föreställer vaddå?


Undertecknad är ingen expert, eller ens i närheten, på konst som snart nog är 1.000 år gammal. Det är ingen som vet särskilt mycket om Hegvald, det är en anonym stilgrupp och namnet är tillkommet av ett tidigare misstag; man trodde att mästaren hade satt ut sitt namn med runor på dopfunten i Etelhem. Och inte heller kan jag hjälpa dig att tolka bilderna. Men det kan vara bra att känna till att mängden litteratur om Gotland och vad som finns det denna ö är groteskt stor, och många olika tolkningar av samma saker finns.

Men nu vet du att dopfunten i Stånga finns, åk dit och tolka och meddela gärna oss om du vet vad du ser. Vi skall också tillägga att prof. Roosval som undersökte kyrkorna ingående i början av förra seklet sa att dopfunten i Barlingbo är ett av den svenska medeltidens främsta konstverk, och då är det nog så, men personligen tycker jag att dopfunten i Stånga är lika fantastisk, framförallt mer fantasieggande.

/text och foto Bernt Enderborg
Copyright © 2024 Buffert 4 - www.guteinfo.com