www.guteinfo.com
Den unge Jesus
Målningar, Lau socken


Den uppseendeväckande stora kyrkan i Lau socken som framkallat allehanda spekulationer och specialskriven musik har en predikstol från 1600-talet. På den finns en bild av en ung Jesus - om jag minns rätt var han omkring 33 år när han korsfästes. Det är sällan man ser Jesus som yngling, vilket nog beror på att han var verksam i blott tre år, och om jag förstår det hela rätt så antas han ha varit runt 30 år då han började. Det är en bild på en snickare ovan.

Predikstolen i Lau kyrka på Gotland

Här är nästan hela predikstolen på bild, förutom Jesus avbildas evangelisterna i speglarna. Det är ett vackert arbete men på det stora hela vet jag inte om jag tycker om predikstolar. Det finns en ambo i Vamlingbo, se kyrkan, en predikstol som är äldre än reformationen, men de flesta är från 1600-talet, ett rysligt århundrade då överheten skulle sätta folk på plats och i det stora förefaller kyrkan ha medverkat, häxbränningar och sånt, men det fanns alldeles säkert förståndigt folk också i detta fasans århundrade.

Vill du ha fler annorlunda framställningar av Jesus så kanske du kan kika på den i Follingbo, ty den visar hur han såg ut i verkligheten, och måhända den i Stenkumla kan roa; det kanske finns något vettigt skäl, mask och mal månne, vet inte.

/text och foto Bernt Enderborg

Vägbeskrivning
0
Copyright © 2024 Buffert 4 - www.guteinfo.com