www.guteinfo.com
Vamlingbo kyrka
Kyrka, Vamlingbo socken


Den nuvarande kyrkan från mitten av 1200-talet har föregåtts av en tidigare (rester i tornet och reliefer i sydmuren, se nedan). Tornet från 1300-talet fick efter blixtnedslag 1817 sin lanterninhuv och sina kraftiga stödmurar. Elle-Kari Höjeberg hade vänligheten att tala om var det rasade tornet blev av, så här sa hon om sitt hus:

"Det finns en fris från kyrktornet på framsidan av huset, mot verandan, ett litet fönster i röd granit i gotisk stil i källaren. Och när vi rappade om huset för tiotalet år sen hittade vi hörnstenarna i huset som var sotade sen branden. Vi hade ju hört innan att stenarna kom från kyrktornet men fick plötsligt kvitto på att det var så. Det kändes rätt magiskt, som en tråd bakåt i historien till 1200-talet."

- Tack Elle-Kari! Huset finns vid Bilds 1:17 i Vamlingbo.

En ambo, den enda bevarade medeltida talarstolen på Gotland, Vamlingbo kyrka

Vid triumfbågen finns en "ambo", den enda talarstolen från medeltiden som bevarats på Gotland. Wikipedia säger emellertid att det bara finns två sådana i hela Sverige, men då räknar de inte med den i Vamlingbo av obegriplig anledning.

Medeltida målningar, Vamlingbo kyrka

Talrika kalkmålningar sent 1200-tal, bl a Kejsar Henriks själavägning, Nordens största medeltida, enskilda bildframställning; se också S:t Christofer. Märklig altarretabel.

Dopfunt, Vamlingbo kyrka

Dopfunt av Byzantios från 1100-talet slut, se Stenmästarna.

Reliefer, 1100-tal, Vamlingbo kyrka

Utanpå kyrkan finns några inmurade reliefer som alltså tillsammans med bl a dopfunten är vad som finns kvar av 1100-talskyrkan, se också Vikingatida snirklar.

/text och foto Bernt Enderborg

Vägbeskrivning
Väg 142 förbi Burgsvik.
Copyright © 2024 Buffert 4 - www.guteinfo.com