Det ståtliga kyrktornet i Lärbro talar


Kuriosa - Lärbro - Nära - Karta

Gotland, Det ståtliga kyrktornet i Lärbro talar - foto: Bernt Enderborg

Vattenkastaren på södersidan av Lärbro kritvita kyrka hänger där under blåaste himmel på det oktogonala tornet sen 1300-talet nån gång. Han hängde där från början, han hängde där när Israel Kolmodin gladdes över blomstertiden och han hänger med än. Men det är något annat på bilden som vill fram. Ser du?

En av frågorna som ofta ställs är vem det var som byggde alla dessa kyrkor på Gotland. Och varför. Man antar att det har funnits olika "verkstäder" som under århundradens lopp i stort sett endast sysslat med att bygga kyrkor. Vi har kikat lite i litteraturen, på runor och annat och fått en del svar, se Vem byggde kyrkorna, men det är bara några svar. Ibland räcker det kanhända med att bara kika efter.



Nu ser du bomärkena. Svårare än så är det kanske inte. Kyrkan byggdes antagligen på alldeles samma sätt som den i Anga, åtminstone tornet, dvs av folk i Lärbro som tyckte att en sånt behövdes.

Lite till om tornet i Lärbro

Länsstyrelsen säger att man inte vet varför tornet är oktogonalt (åttakantigt), och drar till med att det kanske har att göra med Nidarosdomen i Trondheim eller kanske Helgeand i Visby, som förresten också enligt Yrwing är byggd, eller i vart fall bekostad, av gutarna från landet.

Flera kyrktorn på Gotland förefaller ha tjänat som försvarsbyggnader, se Medeltidens borgar, och kanhända den delen av tornet som blåste ner på 1500-talet också var krenelerad, se kyrkan. Folk i Lärbro kanske kom ihåg vad som hände 30 år tidigare, när de var med och gav den svenske kungen på skallen, se slaget på Röcklinge backe, och tyckte kanhända att det var läge att bygga sig ett bra torn.
/text och foto Bernt Enderborg

I närheten - fågelvägen