text bild karta   info, a-ö

Brya

Gotland | Förklaring | Utskrift | Mobilsida
Brya
Brya, foto Bernt Enderborg

Vad är en brya


En brya är oftast ett vattenhål för djuren, kantat med gräs eller så.

Nu kommer Du aldrig att få höra en gute säga order brya, ty det är nog en sentida försvenskning av ett ord som vi uttalar: bröiu.

Det behöver förresten inte alls vara särskilt små vattensamlingar. Undertecknad har t ex mött delar av det ryska 70-talslandslaget i ishockey på Kluckubröiu i Lau, Petrov och vad de hette nu igen.

Den bryan var förstås lite större än ett ordinärt vattenhål. Lämplig för mindre tonåringar att spela hockey på. Det skall väl tilläggas att Petrov och vad de nu hette igen egentligen hette Larsson (Fien) och Hedin, som hjälpte mig med bråk i skolan, och andra vanliga gutniska namn.

Vi från grannsocknen Garde fick förstås storstryk mot ett sånt lag men så hade vi också t ex en japansk pingisspelare i laget - Ito - varför det väl inte är mycket att undra över.

Gustav Larsson som av någon anledning har blivit utsedd till en av gutarnas stora skalder har förfärdigat en dikt om en brya:

"Saudi haldar freiskt vatten,
sipprar sin strike till min mun.
Släktlidi svalkedes bei saudi.
Släktlidi jalede bei saudi,
dansade u sang,
sörgede u laid.
Sorgi kom ei gard, u lycku kom
- u glaid.
Garden jär daudar, men saudi vakar
- draupar äili, äili -
ett livnes auge sum aldri vill sluckne."

Det är väl egentligen en brunn som han talar om, och i korthet säger han att "saudi" alltid har varit med i alla väder och trots att folket har gått bort så droppar den "äili" - evigt - ett levande öga som aldrig vill slockna.

Bilden ovan visar den nästan vattentomma Stavars bröie i Burs, en offerbrya, se Natur- och kulturstigen i området.

Överkurs
Det finns ortnamnsforskare som kopplar ihop Brynäs med gutarnas brya (poängen är "överraskande" nog att man menar ortnamnet vara infört på Gotland från fastlandet). Det känns rätt larvigt att läsa då man aldrig hört någon äldre gute säga brya, dom säger bröiu (bröju), men det kan väl vara intressant i alla fall med Bröij'näs.
/text och foto Bernt Enderborg

Platsguide

Guteknappen - platsguide

Genom att trycka på en knapp på mobilen med gps får du gudning. Står du t ex nära en kyrka får du information om kyrkan och en lista på vad som finns i närheten.

Platsguiden fungerar förstås bara när du är på Gotland. Mobilanpassat finns på Visit Hemse - klicka på hjärtanet.

I närheten - fågelvägen

Däckservice

9,9 km, Hemse Bil & Däck

Gårdsbutik

9,4 km, Hulte Eko

Hantverkare

9,9 km, YIT Building Systems AB

Shopping

9,9 km, Gotlands Kuriåsa


Se vidare Boendesidan

1) Brya

När jag gjorde min militärtjänst på Gotland, A7 1960, hade vi vid ett tillfälle någon slag orientering, varvid en av kontrollerna var en "brya". Eftersom jag som Stockholmare, inte hade en aning om vad brya var, gick/sprang jag till ett hus i närheten och frågade dom vad en brya var och vad jag skulle leta efter. Svaret jag fick att det var ett cirkelformat hål i kalkberget där vatten trängt upp och kunde tjäna som brunn. Ordet glömmer jag aldrig, fast det var 50 år sedan. Jag har för övrigt massor av positiva minnen från den tiden på A7 på Gotland. Den tiden kan jag skriva massor om.

Lars-Olof Lindkvist

--- webmastern kommenterar ---

Hej Lars-Olof!

Tack för din trevliga kommentar!

Det var inte så där värst snällt av dem du frågade att säga det, för du hade väl svårt att hitta den där bryan antar jag. Å andra sidan kanhända den brya du sökte såg ut just jämt så, men vanligen är det bara en lite större fördjupning i marken där djuren får vatten.

- Du kanske borde skriva en bok! Det är ganska många som har gjort lumpen på Gotland, också jag låg på A7 men nästan 20 år senare.

Vill du fråga om, kommentera eller diskutera något på denna sida - klicka här.

Mer information

Mer om Förklaring: länkar, karta - för annat se Information.
Mer om Annorstädes: länkar, karta.