text bild karta   info, a-ö

Ringmuren

Gotland | Guide Gotland | Utskrift | Mobilsida
Ringmuren
Ringmuren, foto Bernt Enderborg

Den 700 år gamla ringmuren är den största sevärdheten i Sveriges land. Vallgravar, Öster- och Nordergravar, tinnar och torn, portar, krigsskador och mycket fakta


Visbys ringmur som är Sveriges största sevärdhet är en välbekant silhuett sedan snart nog 700 år; den började uppföras i mitten av 1200-talet. Om anledningen till sevärdheten, se Den unika ringmuren.

Fakta om ringmuren


Muren är försedd med tre huvudportar (Söder- , Öster- och Norderport), över 50 torn, den är ca 3,4 km lång och upp till 11 meter hög på sina ställen. Den är uppförd av kalksten i skalmursteknik; kalkstenen bröts i Östergravar utanför östra muren och i stenbrott på Galgberget. Efter hand höjdes muren och fler försvarstorn byggdes till - den anses vara färdigställd vid 1300-talets mitt.

Hela ringmuren var en gång omgiven av vallgravar, förutom mot väst. Vatten har emellertid aldrig flutit i dessa gravar, se Öster- och Nordergravar. Det finns lämningar efter vallgraven i söder också, men den är inte så mycket att se.

- Mer fakta om torn, platser, portar och sånt finns längst ner på sidan. Du kan förstås också hitta information om ringmuren på kartan, se oxå kartan över Visby.



Muren mot havet sägs vara den äldsta delen. På bilden i Almedalen, som är den ursprungliga hamnen, ser du muren och ett par portar där man har grävt sig ner till marknivån sådan den var då muren byggdes. Portarna är alltså inte ovanligt låga utan kortet är taget så att man ser dagens marknivå i förhållande till muren; kulturlagret är cirka 1,5 meter, se Lilla Strandporten.

Originalmur


I norra delen av Östergravar finns ett litet parti av muren som har återställts till hur det såg ut då muren först uppfördes, bilden till vänster, ty muren har höjts efter uruppförandet.

När man åker ute på vägen eller promenerar i Östergravar verkar originalmuren inte särskilt stor eller avskräckande. Här är ett kort från insidan:



Krig och bråk


Först skall sägas att det ibland påstås att ringmuren gjordes större och kraftigare in mot land än ut mot havet eftersom det var bönderna som borgarna fruktade. Så var det förstås inte, se Sånt här är tråkigt att läsa.

Inbördeskrig 1288

Strax efter att ringmuren uppförts utbröt ett inbördeskrig anno 1288 mellan borgarna i staden och Republiken Gotland (bönder och handelsmän utanför staden).

Småningom förliktes parterna och ett dokumentet härom finns bevarat och kallas Visby underkastelsebrev.

Vi har skrivit en del om detta inbördeskrig, se t ex Vann Visby, Infördes tull, Petrus Harding och Vad sa Petrus de Dacia 1288 (om de Dacia, se Sveriges förste författare).

Gotland erövras 1361

Förmodligen har du hört en miljon gånger om Visby brandskattning. Men det var inte poängen med Waldemar Atterdags krigståg till Gotland, ty det Atterdag gjorde var att erövra Gotland, det som kallas brandskattningen av Visby är så att säga bara en bisak.

Det finns mycket att läsa om året 1361, se t ex Kronvalls fiskeläge, Trollkärringens tillhåll, Ringkorset i Mästerby, Massgravar på solens berg, Atterdag på landet och Thebanska legionen.

Visby brändes 1362
Alla i Sverige har nog hört talas om brandskattningen 1361 fast det bara är sisådär sant, men bara få vet om att Visby brändes ner 1362. För undertecknad är det uppenbart att Republiken tog hämnd på Visby eftersom de bara hade stått och glott på sin ringmur när Gotland erövrades.



Gotlands erövring är också den makabra grunden för Medeltidsveckan som avfiras årligen vecka 32 i Visby. Det har sina skäl, men 1361 är förstås lika angeläget för gutar att högtidlighålla som om danskar skulle göra detta för tyskarnas inmarsch i Danmark under andra världskriget. Men trots detta är nog Visby ett av de bästa ställena i världen för att hålla en medeltidsvecka.

Visby bränns ner igen 1525
Det har förstås hänt mycket mellan 1361 och 1525 där ringmuren är inblandad, denna dumhetens tydligaste symbol på Gotland, men härom får du läsa i Årtalshistorien. Här skall bara nämnas det som i vardagsstal kallas Lübeckerbräschen, som syns mellan tornen på bilden till vänster.

Anledningen till att man kallar det för Lübeckerbräschen är förstås att Lübeckarna var så att säga anstiftare då Visby intogs men det var också så att gutarna, Republiken Gotland, var med och brände ner Visby, se Vad hände egentligen.

Minst två gånger har alltså Republiken Gotland bränt ner Visby - 1362 och 1525 - men detta talas det väldigt tyst om i den officiella historien. Dessa faktum behandlas ungefär som när Gustav Vasa fick smörj av Sören Norby, dvs ingen känner till det, se Sören Norby slår bondekungen.

Ringmurens pärlor


Under denna rubrik skall vi bara visa några kort på ställen där det är underbart att avnjuta ringmuren, Sveriges största sevärdhet.



Nordergravar är onekligen ringmurens vackraste parti. Men det är inget ställe för en picnic eller så, det är bara rysligt vackert.



Östergravar är ett utmärkt område för en promenad, där man också får en bra känsla för hur stor muren egentligen är om man går och ställer sig bredvid den. Det är inget ställe för en picnic, men i början finns en liten lekpark för barn som kallas Hästarnas dal som säkert kan vara kul i 15 minuter.



Almedalen som var den tidigmedeltida hamnen är numera omvandlat till ett skönt grönområde, den lilla dammen i mitten är vad som finns kvar av hamnen. Ringmurens äldsta del ringlar i Almedalen bara från öst till norr eftersom den aldrig har funnits i söder och väst. Fotot är taget i april.



Vill du avnjuta ringmuren och en solnedgång i Visby så är Strandpromenaden stället du skall vara. Det ligger alldeles brevid Almedalen och är lätt och hitta; västra sidan av ringmuren helt enkelt.

Har du en picnic där så kan det vara bra att känna till att nykterhetsivrare har lyckats få till stånd ett alkoholförtäringsbud där varför patrullerande parkvakter och poliser kontrollerar att det efterlevs. Är du bara anständig och tänker dig för så är det inget problem.

Visby ringmur

Dalmanstornet »

Dalmanstornet mitt i Östergravar i ringmuren har ett sentida namn. Det finns en del spekulationer som har med tyskar att göra, vilket man egentligen inte vet nåt om, men att tornet har varit ett inseglingsmärke vet vi däremot alldeles säkert.

Den unika ringmuren »

Visby ringmur är unik för att den är vacker, men många ärr bär den

Ett torn i Östergravar »

Det är lätt att känna makten i ringmurens vänliga Gotlandsgrå yta - det sitter folk vid tornet

Fiskarporten »

Jungfrutornet »

Ett torn i ringmuren uppfört längs havet på 1400-talet varom obehagliga sagor berättar att en jungfru murades in på 1300-talet - det är inte sant

Kajsartornet »

Kanhända ringmurens äldsta torn, åtminstone på den östra sidan. Besöker du Visby i juli månad och kikar på tornet så har du Julius Caesars minne framför dig

Kaponniärerna »

1500-talsutbyggnader avsedda för längsledes eldgivning på ovälkommet folk

Kruttornet - Visby kastal »

Kruttornet, som är ett sentida namn, fanns före ringmuren och är en kastal, som det finns många på Gotland

Kvarntornet »

I detta torn i ringmuren har väl mjöl framställts någon gång i tidens malande gång

Kärleksporten »

En port i Visby ringmur från 1872 där älskande par solnedgångskvällar blott svårligen kan låta bli

Lilla Strandporten »

Det här bör vara en av ringmurens äldsta portar, och särskilt liten är den egentligen inte heller

Lübeckerbräschen »

Måhända var det här i Visby ringmur som lybeckarna tillsammans med landets gutar intog och brände delar av Visby anno 1525

Långa Lisa »

Ringmuren längsta torn står fortfarande rakryggad som en servitris i Nordergravar

Murfallet »

På en liten del av västra sidan av ringmuren förefaller ett torn ha rasat, kanhända är det så, men att där ligger schaktavfall vet vi

Mynthuset »

Ett hus som infogats i ringmuren där en och annan förmodar att det har tillverkats mynt en gång i världen - det existerar dock inte några som helst bevis för mynttillverkning i detta hus

Nordergravar »

Ringmurens vackraste parti, vattenlösa vallgravar

Norderport »

Ringmurens äldsta torn heter Norderport och är den stora porten in i Visby innerstad norrifrån

Några flygbilder »

Det gamla Visby från ovan på några flygbilder visar en organiskt framväxt stad, gytter av hus, och vägarna går där de har gått sen vikingatiden

Portar i ringmuren »

Portar i Visby ringmur - det finns olika typer från olika tider

Ringmurens storlek »

Har du inte gått alldeles intill ringmuren i Östergravar, eller besökt Snäckgärdsporten, så är det svårt att få en uppfattning om hur stor muren egentligen är

S:t Göransporten »

S:t Göransporten på norrsidan av ringmuren heter så därför att den leder ut till S:t Göran, varav lite av kyrkruinen fortfarande kan beskådas. Ett äldre namn på tornet är: Andre lång Henrik (den förste på södra sidan av muren).

Segeltornet »

Sidledes skytte »

Tornen i Visby ringmur är större och mer praktiska än vad man i förstone tänker på.

Silverhättan eller Kames »

Tornet i nordvästra hörnet av ringmuren från 1400-talet har underliga namn

Skansen Havsfrun »

Denna skans i ringmuren avsedd för uppställning av kanoner är från 1700-talet; den har mig veterligen aldrig någonsin fyllt sin funktion i krigstid, tack och lov.

Snäckgärdsporten »

Snäckgärdsporten som är den nordvästligaste ingången genom Visby ringmur kan du få gå upp i och skaffa dig en uppfattning om hur stor den egentligen är

Sparbössan »

En s.k. kaponniär i ringmuren i Visby från 1500-talet, avsedd att skjuta folk längs med muren

Sprundflaskan »

Ett torn byggt på utsidan av ringmuren omkring sekelskiftet 13/1400. Den allra äldsta muren hade nog inga torn, ty den är uppförd i hast och dåligt byggd, dålig grund, säger folk som begriper sig på sånt.

Stor Christin »

Ett av ringmurens större torn, dessvärre i stort sett utan bekant historia

Storhenrik, Store Henrik »

Bara en bild på ett torn som vi inte vet något om, inte ens varför det heter som det gör

Söderport »

Söderport i Visby ringmur är från slutet av 1200-talet

Tjärkoket »

Här kokades tjära, en av Gotlands stora exportartiklar för inte så länge sen, men Tjärkoket hade nog med tillverkning av rep att skaffa. De stora mängderna av den fina tjära som tillverkats med överlägsen teknik för export gjordes i sojden på landet

Valdemarsmuren »

Enligt sägen var det detta parti av ringmuren som revs då Waldemar Atterdag red in i Visby efter mördandet av gutar 1361. Vid återuppbyggandet gjordes tinnarna för att minna om detta, somliga verkar tro på det.

Östergravar i Visby »

Östergravar innehåller inga människogravar

Österport »

/text och foto Bernt Enderborg

Platsguide

Guteknappen - platsguide

Genom att trycka på en knapp på mobilen med gps får du gudning. Står du t ex nära en kyrka får du information om kyrkan och en lista på vad som finns i närheten.

Platsguiden fungerar förstås bara när du är på Gotland. Mobilanpassat finns på Visit Hemse - klicka på hjärtanet.


Se vidare Boendesidan