www.guteinfo.com
Judaskyssen i Gerum
Målningar, Gerum socken


I Gerum medeltida kyrka finns en passionsfris från 1400-talet som i så många andra kyrkor på Gotland. Ovan ser du i ett av bildfälten hur Judas Iskariot i Getsemane med en välkomstkyss förråder Jesus till de lokala religiösa makthavarna. Och det där är väl åtminstone ett av svepskälen till att judar har förföljts genom århundradena, ty de skriftlärde lyckas småningom få folket att skria att han borde korsfästas i stället för att friges som den romerske befälhavaren Pontus Pilatus ville.

Den lille killen på knä på bilden är kanske den som Petrus Barjona, som han kallas på ett ställe i Matteusevangeliet, högg örat av med sitt svärd och som Jesus sätter tillbaka och säger till Kefas, som Petrus kallades på arameiska (båda betyder klippa), att han skall ta det lugnt.

Kajafas förhör senare Jesus inför rådet och finner honom vara en hädare som borde tas av daga, men det där var nog bara ett svepskäl ty översteprästen Kajafas säger också att det är bättre att en man dör för folket än att romarna ställer till massmord för ett befarat uppror.

I dag skulle vi väl kalla Kajafas för en realpolitiker, för det hela var inte att leka med. Tänk nu på att Petrus uppenbarligen hade ett svärd tillhanda, han var beväpnad, och de skaror Jesus samlade emellanåt var ganska stora. I de två brödundren enligt Matteus så mättade Jesus första gången 5.000 människor och andra gånger 4.000.

Men det hela var nog ett missförstånd ty Jesus rike är inte av denna världen. Han är inte intresserad av en revolution för att tillskansa sig själv världslig makt, utan revolutionen äger rum inombords på folk där Guds rike är tillfinnandes för öronförsedda. Eftertanke helt enkelt, vilket omsider leder till en bättre värld.

- Kommer du ihåg vad Jesus tyckte var viktigast?
- Gör mot andra som du vill att andra skall göra mot dig.

Det där uttrycks förresten lite annorlunda i ett apokryfiskt evangelium, ungefär: "Gör inte mot andra som du inte vill att andra gör mot dig".

Du behöver inte tro på Gud eller Jesus för att hålla med om det. Kanske du i stället vill kalla dig humanist och själv vara Gud.

- Visst, varsågod.

/text och foto Bernt Enderborg

Vägbeskrivning
0
Copyright © 2020 Buffert 4 - www.guteinfo.com