www.guteinfo.com
Flytta till Gotland
Kåseri, Annorstädes socken


Gotland har Sveriges mildaste klimat, men ingalunda tidigast vår. Du kan odla vin, mullbärsträd, fikon och sånt, om du bor nära havet på världens vackraste ö.

Avstånd

På Gotland finns just inte några avstånd, se fördel Gotland, men man måste nog ha en bil. Om man bor mitt på Gotland, som jag, så har man 25 minuter till det mesta, bortsett från Fårö och Burgsvik.

Ungarna

Många vill nuförtin bo på landet, kanske låta barnen få en anständig uppväxtmiljö, och då är Gotland nåt att tänka på. Men det ser lite annorlunda ut. Gotland ser inte ut som fastlandet, där landsbygden ibland består av miltals skog, sen en liten by, miltals skog igen, och sen en liten by osv. På Gotland ligger bebyggelsen jämt fördelad, kan man nog säga, och vill du bo i den direkta ödemarken så är nog Gotland inget alternativ.

Njut ditt otium

Vill du dra dig tillbaka och njuta ditt otium och kanske snickra ett fönster till utedasset, så är Gotland nog ett bra val. Kanske en lägenhet i Visby (det är väl egentligen ingen stad utan mera som diktaren säger "en bondby på högkant" (vilket sas om Stockholm en gång i världen), fast Visby är inte särskilt högt) eller ett eget ställe på landet med grönsaksland, häst, en södervägg till våren och en bänk i väst.

Politik och regional utveckling

Samma som hos dig. Ett och annat finns att läsa på vår Faktasida.

Gutarna

Ibland hör man, eller läser insändare, att gutar (gotlänningar, se en riktig gute och varför gute) inte så att säga släpper in folk i samvaron. Det är förstås inte sant, ty gutar är som alla svenskar väldigt gästvänliga. Knepet ligger i att våga ta sig tid.

- Våga!

/text och foto Bernt Enderborg
Copyright © 2020 Buffert 4 - www.guteinfo.com