www.guteinfo.com
Husbyggarna
Reklam, Ardre socken


Den 14 juni svängde vi nerförbi Ljugarn och plåtade lite när Ljugarns bygg ställde upp ett hus av ett spännande material.


Väggarna levereras färdiggjutna, lyfts på plats av folk som kan sånt, Ljugarns Schakt & Transport, varefter de cementeras fast i golvet, sen gjuts betongpelare ner genom väggarna och det hela kommer att avslutas med att väggarna putsas på utsidan.


Materialet väggarna är gjorda av heter Träullit, som tillverkas av gran, cement och vatten. Skivor har hög motståndskraft mot brand, mögel och röta, de har en värmeisoleringsförmåga, avsevärt bättre än övriga homogena konstruktioner, och det går bra att putsa dem.


Ljugarns Bygg vet vad de sysslar med, de är petnoga och det går snabbt, och dom är därtill trevliga.


Det är härligt att se ett vältrimmat gäng byggare tillsammans. Det mäts, bankas, lyfts, muras och hålls på, och än är dom här och än är dom där. Alla vet vad som gäller och alla vet vad som skall göras.


Här har vi byggherren till vänster och byggmästaren till höger. Mats heter han, om jag kommer ihåg rätt, och som nu äntligen får se sitt hus växa fram i sköna Ljugarn, Gotlands vackraste ort. Mats var storglad, han skrattade högt och ofta.

- Det är bra! Du är välkommen till Gotland Mats, och frugan och ungarna och alltihop.


- Det finns folk som kan hjälpa dig från tomt till nyckel.

/text och foto Bernt Enderborg
Copyright © 2021 Buffert 4 - www.guteinfo.com