www.guteinfo.com
Langbjänne, Langbjenne fiskeläge
Fiskeläge, Ardre socken


Langbjänne, eller Langbienne, heter det ursprungliga fiskeläget alldeles söder om den modärnare fiskehamnen i dagens Ljugarn (Langbjänne syns på flygfotot längst ner sidan, längst ner på kortet). I Lau socken upptecknade B. Bolin 1933 att fiskeläget hette: "Långbiéne", se SOFI.

Langbjänne fiskeläge

Langbjänne, till vänster på kortet, har växt samman med fiskehamnen i bakgrunden. Vägen där fiskeläget ligger heter emellertid Strandridarevägen, medan Langbjännevägen går upp mot Ljugarn ungefär vid den södra änden av den lite större fiskehamnen.

Langbjänne fiskeläge

Alldeles vid den sista lilla vägstumpen som tar dig ut till fiskeläget ser det ut som ovan norr om vägen; söder om vägen står vass och i mitten av det där finns en fördjupning. Jag har aldrig läst något om detta - kan någon tipsa om litteratur - men man kan gott anta att vikingarnas Langbjenne låg just jämt här. Det finns en vägstump till alldeles söder om Langbjännevägen vid namn Burgvägen, ty den leder upp till Burgen (men jag tror att båda vägarna i dag är återvändsgränder).

Och det intressanta är att uppe på Burgen finns en fornborg, som vi kallar Burgen; vad den kallas i folkmun vet jag inte, kanske Koburg. Det är väldigt lätt att knyta samman fornborgen och vad jag antar vara det gamla Langbjänne, alldeles som jag gör med Vitvär och Kapungs slott, dvs fornborgen var en lagerplats, eller samlingsplats för köpslagan, innan godset exporterades österut av vikingar och folk långt före dem, se Gotlands kolonier; det kan nämnas att 80% av upphittade romerska silverslantar i Sverige från århundradena alldeles efter Kristus är funna på Gotland.

Langbjänne fiskeläge

Fiskeläget Langbjänne är väl egentligen inget att se för kulturintresserade - besök Tomtbod i Burs i stället - och inte heller vet jag vad ordet Langbjänne kan tänkas betyda, säkert har det något med saken att skaffa, som t ex en lang (= lång) brygga eller så. Men det är som alltid skönt vid ett fiskeläge, luften är liksom bättre på något sätt, och det finns mer att se i Ljugarns hamn.

/text Bernt Enderborg

Vägbeskrivning
0
Copyright © 2020 Buffert 4 - www.guteinfo.com