www.guteinfo.com
Svajde fiskeläge
Fiskeläge, Alskog socken


Svajde fiskeläge i Alskog socken ligger vackert ett stycke ner i skogen efter en pilgen väg, 10-12 bodar på rad, men nuförtin bedrivs inget ordentligt fiske, bara en och annan som tillgodoser det egna husets behov.

Bild av hamnen i Svajde
Hamnen i Svajde

Det är ett skyddat läge långt in i viken. Ett gammalt talesätt är att: "Svaide är en bra hamn, men den ligger alldeles för långt från sjön". Och det kan man förstå. Skall man t ex ut och pilka torsk, vilket jag var med om någon gång i yngre dar, så är det ett gott stycke ut till de vattendjup där fisken finns.

Bänkar i Svajde

Det är en skön plats för kaffekorgen på utflykt. En liten strand, parkering och grillplats, och eftersom det är några kilometer från allfarvägen är det havet och naturen som hörs. Det finns en stege ute på hamnen också där alltför varma kan svalka sig men, obs!, det är för grunt för att dyka.

Och det är lugn och ro, och är man där vid rätt tid så kan man få se månen gå upp över Lausholmar, som ligger utanför.

Örd
Dei jär stainut

På väg ner till fiskeläget, alldeles efter den lilla backen men före 90-graderskurvan, kan du passa på att kika ut över strandängarna till höger. Sådana strandängar översållade av stenar kallas "ård" eller "örd", beroende var på Gotland man är. Jag skulle gissa på att det heter ård i Alskog och att folk bara säger Ård'n eller så.

Betade strandängar vid Svajde

Det blir rätt sköna strandängar där bönderna låter djuren beta. Men om fåglarna har smått, ägg eller kyckling, så var vänlig och promenera inte där - det är bara onödigt.

Strand i Alskog

Stranden i trakterna är inget vidare för badare. Stenigt, släke och inte särskilt trevligt om man tänker ta sig ett dopp. Stränderna och strandängarna är dock otroligt sköna att vandra omkring på. Det är liv, det luktar hav och det är inte iordningställt, inte rensat av maskiner utan det har förmodligen sett ut på ungefär samma sätt i hundratals år.

Ett tips kan vara att man kikar på den flotta av bronsåldersskepp som seglar fram vid Gålrum varefter man far till Svajde och njuter den medhavda kaffekorgen alldeles vid havet (ifall det kan intressera så är det närmare till Ventspils i Lettland än till Stockholm). Det är Ljugarn du ser norrut.

/text och foto Bernt Enderborg

Vägbeskrivning
0
Copyright © 2021 Buffert 4 - www.guteinfo.com