www.guteinfo.com
Havets söner
Kåseri, Vänge socken


Bilden ovan är tagen den 28/3-2005 i Vänge socken, som ligger ungefär mitt på Gotland, ovanpå det stora korallrev som går på snedden från Fröjel i väst till Östergarn i öst, snetvärsan från kust till kust. Envar som kör vägen från Lye till Sjonhem vet detta eftersom de kör upp på revet i Etelhem, strax innan skogen, och nerför revet vid Sjonhemsbacke mot Roma.

Ovanpå det jordfasta berget har jag lagt en liten sten som jag hittade på stället. En fossil, det ser alla, men det finns också fossil i berggrunden om du tar och kikar närmare på kortet. Gotlands berggrund är fossil. Att säga till en gute att livet inte har uppstått i havet och sen krupit i land är meningslöst, vi kommer inte att tro dig.

Ibland kallas gutarna i tidigare och trevligare historieskrivning för "Havets söner". Oftast beror det på att gutarna har trafikerat Östersjön och bedrivit handel sen arla i urtid, vilket som bekant har gjort Gotland till världens skattrikaste ställe, vikingatiden, och under medeltiden så var det på Gotland som Hansan utvecklades och ännu långt fram i historien var Visby den stad som var huvud för en av de tre drittlarna (avdelningarna) i Hansan.

Gutar är alltså salta killar i historien. Men det är ännu värre, eller går ännu djupare, om du vill, för vi vet att livet kommer från havet och småningom krupit i land (eller ålat eller viftat med svansen eller hur nu de tidiga livsformerna bar sig åt, skuttade kanske), och alltså kommer också vi därifrån. Vi är helt enkelt Havets söner. Tja, förresten, måste man väl skriva nuförtin, och döttrar, såvitt nu inte dom har trillat ner från himlen i stället.

/text och foto Bernt Enderborg
Copyright © 2021 Buffert 4 - www.guteinfo.com