www.guteinfo.com
Grinden är öppen
Artiklar, Rone socken


På Gula hönan i Ronehamn börjar man bli ordentligt varma i kläderna, ty snart stundar säsong 2012 och allt måste vara färdigt innan gästerna kommer, bråda tider, och arbetet har redan hållit på ett tag - jag kikade in för att se hur dom har det.

Bland det första jag stöter på är Johan Lönnberg som sitter koncentrerad framför nyplockad kajp och rensar.

Johan är en av kockarna bakom framgångarna för Gula hönan 2011, se sidan om Gula hönan där bl a samhället, pensionatet och chefskocken korteligen presenteras, ty han är Sous-chef, dvs köksmästare när Marc inte är där.

Johan är från Karlstad som genom Hotell- och restaurangutbildning på gymnasiet via praktik på Lejonhuset i Stockholm fick blodad tand. Han har jobbat på olika ställen i Karlstad, bl a restaurang Blå, som är med i White guide, i Västerås, några svängar i Stockholm på olika krogar, Bomans hotell i Trosa och tre år på Skansholmen i Skärgården.

Köksmästaren säger att i år blir det mera Fine dine (4-6 rätter), ny meny varje helg, men förstås också Bistro (vanlig restaurang). Och Johan är med överallt och trivs; han talar om en närhet till råvarorna som inte är vanlig.

Vad gäller Gula hönan tycker han om stilen med välarbetad mat, inga halvfabrikat, man plockar och det finns gårdsbutiker lite överallt. Ibland får man åka och hämta råvarorna själv och med nävarna i jorden bokstavligen dra dom ur marken.

Till höger plockas timjan från den egna kryddodlingen.Man fixar och ordnar, saker bärs hit och dit, golv, tak och väggar, spann och hinkar, såpa, och ute i trädgården börjar den blomstringstid nu komma varför den gotländska sommaren levererar råvaror. Det är ett härligt liv!Gula hönan är inte hotell Plaza med en miljard stjärnor vad gäller lyx och komfort, men när det kommer till omtanke och mat är det allvar.

Gula hönan
Hemsida: Gula hönan som ligger här.
Tel: 0498-482940
Mail: info@theyellowhen.se

/text och foto Bernt Enderborg
Copyright © 2021 Buffert 4 - www.guteinfo.com