www.guteinfo.com
Tullar vid portarna
Artiklar, Visby socken


Under Medeltidsveckan 2013 så möttes man i portarna och på något annat ställe av ovanvisade skylt; en uppmaning till dem som önskar bidra till veckans fortlevande ty kansliet, är det väl, åstadkommer ibland underskott, anno 2013 300.000 kr enligt uppgift i lokalpressen.

Det är svårt att tycka om såna där skyltar.Ovan visas en del av en informationsskylt som står vid Österport i Visby. På skylten står bl a: “Alla varor från landsbygden var belagda med tull som skulle betalas vid porttornen.”

Det är möjligt att det har upptagits tull under de senare århundraden men det är också uppenbart i vår historia att gutarna hellre brände ner Visby än betalade tull och lät sig styras från Visby, se t ex 1525 - vad hände egentligen. Strelow anger i och för sig tullen som krigsanledning för inbördeskriget 1288, men det tror jag inte, och glöm inte heller att Visby brändes ner 1361.

Det är svårt att tycka om såna här skyltar också, ty jag menar att det är att medvetet missförstå Gotlands historia för att framhäva Visby. Det är inte nödvändigt.

Om du har läst denna sida så undrar du säkert varför jag ibland gör så att säga negativa sidor, men det är inte riktigt så jag ser det. Jag tycker bara inte om somligt och tycker att det skall bort så att våra besökare slipper se sånt.

/text och foto Bernt Enderborg
Copyright © 2020 Buffert 4 - www.guteinfo.com