www.guteinfo.com
Återställ hålen
Artiklar, Visby socken


Visby ringmur används till mycket. Företag plockar ibland in ringmuren som logga, Världsarvsstaden Visby har den som symbol (ett fult svart torn som vi på Guteinfo inte får använda utan tillstånd), marknadsföringen av Gotland använder noga utvalda bilder för att locka besökare osv.

Nåja. Det var inte det jag skulle prata om. Tornet på bilden ovan är Österport. Som du ser finns fyra hål i tornet som är oproportionerligt stora och vanpryder rejält; det ser ut som om en vandal har varit framme. Hålen är förstås inte original från en tid med pilbågar och armborst, de är alldeles för stora för sånt, utan de är upptagna på 1700-talet för bruk av kanoner.

För de allra flesta levande människor har hålens storlek i Österport förstås ingen som helst betydelse. Ringmuren är korkskallighetens symbol och då gör det ju alls ingenting att den är ful på sina ställen. Men ser det verkligen okej ut i en stad som är världsarv på grund av sin medeltidighet?

Jag kom förresten på att jag kanske har en bild av en sådan kanon som optimister använde:- Nä, jag har inte en aning om varför den står fastmurad i gatan.

/text och foto Bernt Enderborg
Copyright © 2021 Buffert 4 - www.guteinfo.com