www.guteinfo.com
Fotavtrycken och bilan i Vänge
Kuriosa, Vänge socken


I Vänge medeltida kyrka mitt på Gotland finns alldeles öster om ingången i söder ristningen på bilden ovan (tornen står alltid i väster på kyrkorna). Vi vet inte vad det rör sig om och inte heller hur gammal ristningen är.

Fotavtryck förekommer i och för sig på andra bilder:

Kristi himmelsfärd

Bilden kommer från de medeltida och ytterst sevärda glasmålningarna i Lye kyrka (samma bild visas på sidan om kyrkan).

Att en bila skulle användas som någon slags kyrklig symbol känner jag inte till, även om någon nutida rabiat ateist säkert skulle tänkas tycka att en sådan borde användas. Men det finns nog inte - rätta mig om jag har fel.

- Med vad kan en kombination av symbolerna betyda? Eller är det bara lymlar?

Fötterna och bilan i Vänge kyrka på Gotland

Alldeles ovanför fotavtrycken och bilan tycks det stå något i kalkputsen (ljus och kontrast är tillagt på bilden). Det kanske bara är klotter, vet inte, men det skulle vara roligt om en skarpsynt expert kunde tala om ifall det rent av står något som har med bilan och fotavtrycken att göra.

Eller kanske skall man dramatisera lite, kanske är det någon som har gjort ristningen vid tillfälle under århundradenas oförtrutna gång för att framhålla en felaktig avrättning. Håll med om att det är rätt lättfattligt om man ser det så, dvs "Ni som har huggit huvudet av denne har begått ett fruktansvärt misstag och den avrättade är nu i himlen" (om någon avrättats i trakterna så visste alla vem det var, och vilka som hade dömt vederbörande, och mördare kommer näppeligen till himmelen).

- Vet du bättre besked får du gärna höra av dig - ovanstående avrättning har jag bara hittat på.

/text och foto Bernt Enderborg

Vägbeskrivning
0
Copyright © 2022 Buffert 4 - www.guteinfo.com