www.guteinfo.com
Medeltidsveckan 2010
Medeltidsveckan, Visby socken


Flickorna från Kapitelhusgården framförde under publikens skratt en rolig visa för Gycklargruppen Jauvet som efter 14 år i Medeltidsveckans tjänst auktionerade bort utstyrslarna. Om jag förstod visan rätt så bör alla killar i gruppen skaffa varsin Porsche. Men jag hörde rätt dåligt, kanhända borde de sälja Porschen i stället.


Medeltidsveckan som avfiras på Gotland årligen vecka 32 är ett arrangemang som lockar både under- och överbetald, fattig och rik, borg och bonde.


I de många stånden som kantar marknadsplatsen finns allt möjligt, allt från genuint hantverk av stolthet till massproducerat skräp och tingel tangel; det medeltida överväger. Man möts av allt från marknadsmadamer vars varelser skulle imponera elefanter till orimligt söta flickor. Det är härligt att bara gå och kika.


Jag besökte bara Medeltidsveckan den sista dagen, varför folk redan hade börjat droppa av och trängseln inte riktigt som brukligt, fast många var nog hemma och vilade inför gästabudet på Stortorget. Jag tyckte mig se mer olika stilar än vanligt, många med musketörsfjädrar i hatten och t ex ovanstående vackra par med spetsiga öron. Det gör förstås ingenting, alla är välkomna!


Några hundra meter från marknadsplatsen leker och badar folk. Och det är glädjande att vattnet är så varmt, rent och fint eftersom Visby reningsverk ligger knappt 800 meter därifrån, på andra sidan hamnen. Här brukar annars ungdomar i tusental hålla till under Stockholmsveckan, vilket väcker fasa i moraltanter som av den anledningen sprider vandringssägner.


Som alltid åt jag en av de delikata vildsvinsburgarna man kan köpa. Om man är liten förefaller nog brödet vara segt.


Men så här goda är dom! Välkommen till Medeltidsveckan 2011!

/text och foto Bernt Enderborg
Copyright © 2021 Buffert 4 - www.guteinfo.com