www.guteinfo.com
Altartavlan i Lau kyrka
Skulptur, Lau socken


Altartavlan i Lau kyrka är ett arbete från 1400-talets första hälft och troligen tillverkad av en bygdekonstnär i Lübeck (jfr träskulptur där de gotländska mästarna förut ofta kallades bygdekonstnärer). Den stora bildsviten visar lärjungarna och i mitten jungfru Marie kröning, hon ber och Kristus välsignar.

Altartavlan i Lau kyrka

Här är två av evangelisterna från den övre bildraden, som kommer från en tidigare altartavla, Lukas och Johannes; den sistnämnde framställs oftast som yngre eller tämligen feminin. På den andra sidan av Jesus ser du på plats Mattias med en ängel bakom sig och Markus med sitt lejon - se Evangelisterna på krucifixen.

Altartavlan i Lau kyrka, Bertil Nyström

Altartavlans centrala motiv är restaurerat i sin helhet och förmodligen väldigt likt originalet. Den konstnär som ordnat detta är Bertil Nyström, som du kan läsa mer om på sidan om Madonnan i Othem där det också finns exempel på hans egen konst likväl som hans skicklighet att återskapa.

Altartavlan i Lau kyrka

Här är en av lärjungarna från den stora bildsviten, Jakob d.ä., och för skoj skull kan man väl fråga sig om inte Johnny Depp och grabbarna har varit förbi.

Altartavlan i Lau är en stor sak och för den som intresserar sig visar den de attribut lärjungarna brukar avbildas med, deras namn står där också.

/text och foto Bernt Enderborg

Vägbeskrivning
0
Copyright © 2020 Buffert 4 - www.guteinfo.com