www.guteinfo.com
Birgers gränd
Platser, Visby socken


Gatunamnen i Visby är ofta rena påhitt, Rostockergränd och sånt. Det klämde man till med i mitten av 1800-talet för att allting skulle låta häftigare och liksom lite mera internationellt på något sätt, tror jag. Visby var ju den första storstaden i Sverige, den första internationella handelsstaden i Sverige och därtill den mäktigaste i Östersjön några århundraden strax efter 1000-talet. Det där med Sverige är kanske lite överdrivet, för Gotland hade i och för sig gått under Svea konung som det sägs i Gutarnas Krönika, men det var mer för fredens och handelns skull, ungefär som dagens svenska medlemskap i EU.

Birgers gränd kallas en gränd som börjar strax till vänster om Strandporten i Almedalen och löper nordväst ut strax bredvid ringmuren. Det är nog den svenske kungen Birger Magnusson som avses, ty denne har haft en del med gutarna att skaffa. Anno 1313 fick han och svenska armén på skallen av nordergutarna och lite senare lekte han i Håtuna, för vilket han vart utkastad från Sverige. Han flydde först till Gotland, till Visby, och bosatte sig i Vinhuset, dvs det hus där stadens råd hade sätet.

Av Vinhuset finns det murar bevarade i marken alldeles under restaurang Barbaque Garden, som alltså ligger längs Birgers gränd. I det romantiska seklet av historiskt vansinne satt alltså tjänstemän i Visby och tyckte att gränden skulle kallas Birgers gränd. Säkert skålades det för dåvarande kung och hölls högtidliga tal med odrägligt innehåll.

Är det inte på tiden att vi får bort sånt där larv från våra gator? Vingränd, Vinhusgränd, Rådhusgränd, Rådstugränd, vad som helst utom ett namn som högtidlighåller en misslyckad svensk kung. Kanske med gutnisk stavning: Veinhäusgatu, Radhäusgatu osv.

- Varför inte?

/text och foto Bernt Enderborg

Vägbeskrivning
0
Copyright © 2020 Buffert 4 - www.guteinfo.com