www.guteinfo.com
Buttle järnvägsstation
Platser, Buttle socken


---------- Nota bene ----------
Först en liten påminnelse. Fastigheten är privatägd varför man inte kan vara för närgången. Var vänlig och kika på avstånd, tassa inte in i trädgården, kika genom fönster och annat sånt. Det var Bernt Janhäger som den 8/8-2017 tipsade Guteinfo om detta, något som borde ha stått på sidan från början, varför vi tackar Bernt så fint vi kan: tack Bernt!
---------------------------------

1926 var stinsen i Buttle järnvägsstation en stolt man.

Buttle järnvägsstation

Buttle socken ligger ungefär mitt på Gotland i det breda skogsbälte som går tvärs över Gotland från Fröjel i väst till Ardre i öst - om man skall till de djupa skogarna på Gotland så ligger Buttle bra till. Men det är ändå centralt på något sätt, det är inte särskilt långt till någonting, inom några mil finns det mesta som Visby, Hemse, raukar och en hel radda bra badstränder.

Buttle järnvägsstation

Det är antagligt att killarna i Buttle nuförtin har lärt sig att dammsuga och spela kort med barnen i helgerna, såvitt de inte är på jävligt humör och svär i stället. Däremot är det inte troligt att deras hustrur av den anledningen kommer krypande på knä.

Buttle järnvägsstation

En och annan av dem, hustrurna tycker jag mig förstå, vill säkert sticka från gumgnäll och köld och segla till Hula-hula, men vanligtvis blir de kvar, fantiserar och påtar, och drar sitt strå till stacken.

Buttle järnvägsstation

Vi får väl tala om att stinsen i Buttle var stolt därför att han fick en dotter 1926 som fick namnet Sonja Åkesson. Texten ovan är brottstycken från hennes dikt Äktenskapsfrågan I och II. Hon är född i huset på bilden.

Här kan du lära dig mer om Sonja Åkesson. De bodde också på Havdhem järnvägstation, där det finns bl a en liten park uppkallad efter henne att strosa.

/text och foto Bernt Enderborg

Vägbeskrivning
0
Copyright © 2021 Buffert 4 - www.guteinfo.com