www.guteinfo.com
Gamle hamn
Platser, Fårö socken


Gamle hamn på sydvästra Fårö hyser förutom raukarnas rauk också en vikingatida/medeltida hamn, 90 meter lång och 15 meter bred. Man har bl a hittat medeltida keramik i hamnen, men häftigare är kanske det lilla bronshuvud (prydnad) som suttit på en romersk båt vid tiderna kring Kristi födelse.Där finns ett antal vikingatida gravar att se, samt ruinerna efter något som kallas Oles kyrka. Tycker man inte att det räcker så står raukar ute i havskanten och man har fri sikt tvärs över viken till Lauterhorn.Hamnbassängen är avsnörd från havet till följd av ohyggliga stormar på 1300-talet. Du ser avsnörningen på bilden ovan, den lilla viken har en gång fortsatt rätt in i hamnen på den översta bilden.

Gamle hamn är ett skönt ställe. De historiska omgivningarna, raukarna, den säregna naturen med långa stenstränder och den gutniska miniatyrskogen - alltsammans skönt.

/text och foto Bernt Enderborg

Vägbeskrivning
Väg 148 till Fårö. Färja. Ta av vänster alldeles före Fårö kyrka mot Lauterhorn och kör till skylt på vänster hand, följ den lilla grusvägen tills du är framme vid en parkeringsplats och informationsskylt.
Copyright © 2021 Buffert 4 - www.guteinfo.com