www.guteinfo.com
Vi fick ett brev om Tjaukle
Tackar, Viklau socken


En sommargotlänning från Tyresö skrev om Tjaukle:

"Hej
Vi önskar att denna underbart vackra plats kommer att vara kvar. Men hur är det med den saken? Vem är det som sköter Tjaukle? Är det byborna som i fagningstider slår gräs och räfsar? Det antar jag att det är. Fortsätt med det snälla för det är så fint här och en perfekt plats att koppla av på. Och en bra plats att tipsa alla turister om. Går det att ha bröllop här? Hur går det till? Vem kontaktar man?"

Tjaukle är en privat plats en bit ute i skogen, ett par kilometer söder om Viklau kyrka, som älskas av många människor, ett sorts djupt andetag låt säga mitt i skogen. Det är en bonde som sköter området, och vi får väl hoppas att han fortsätter med det - det är alltså inte byborna även om jag antar de gärna skulle ge ett handtag om det efterfrågades.

Vill man gifta sig där får man ringa därvarande vigselförrättare (se Vänge i informationen från Giftermålsguiden - hemsida, förstås: guteinfo.com/giftas/).

Vi tackar för detta tips till andra som besöker Gotland. Tjaukle är verkligen ett underbart ställe.

/text och foto Bernt Enderborg

Vägbeskrivning
Kör till Viklau kyrka. Ett par hundra meter efter kyrkan mot Väte ta ner till vänster på en mindre väg. Följ den vägen tills du kör öven en träbro och ställ bilen alldeles vid parkeringen där. Skänk en slant ut i bössan. Njut.
Copyright © 2021 Buffert 4 - www.guteinfo.com