www.guteinfo.com
Domkyrkoberget i Visby
Magiska Gotland, Visby socken


Alldeles ovanför domkyrkan i Visby skapades lite luft och ljus 1744 efter att kyrkans torn hade råkat i eld, bebyggelsen jämnades med marken. Och lite utrymme finns kvar, en grässvål alldeles vid klintkanten. Det är ett par hundra meter skön utsikt och en liten promenad.

Som du ser på bilden ovan så står en liten grupp personer framför kyrkan och skådar ut över Visby innerstad, förmodligen ditsläpade av någon guide. Nåja, det är skön utsikt och vi skall visa dig lite grann vad du ser.För det första så ser du bara hus åt söder och havet i väster. Åt sydväst ser du längst bort den nutida hamnen, där Destination Gotlands färjor ligger - under tidig medeltid låg som bekant hamnen i Almedalen men flyttades söderut under århundradenas livliga gång. Under senmedeltiden fanns en särskild hamn för slottet också, slottshamnen, som låg alldeles nedanför slottet.

S:ta Carin var franciskanernas bygge. Ruinen av S:ta Carin ligger ungefär mitt i Visby innerstad, på Stora torget. Och här kan du läsa så gott som allt som finns att veta om Johan Målares hus.Kikar du lite mer rakt västerut från Domkyrkoberget så ser du direkt de ruiner som kallas systerkyrkorna; domkyrkan alldeles bakom trädet till höger på bilden.

S:t Lars är en lite annorlunda kyrka, den är byggd som ett grekiskt kors. Ruinerna brukar stå öppna sommartid för den som önskar besöka dessa.

Drotten är namnet på denna ruin, vilket har föranlett mångahanda spekulationer ty namnet betyder Herren, bossen eller så. Och inte heller föregås namnet av något S:t (sankt) eftersom något helgon vid namn Drotten inte finns (för den som tycker att sånt är roligt så kika på gatunamnet norr om ruinen, vilket alltså är fel (så gott som alla gatunamn i Visby innerstad kommer förresten från det romantiska 1800-talet)).Alldeles norr om domkyrkan - lite av hörnet på domkyrkan syns längst till vänster på bilden - ser du förutom det konstiga vinkelhakekonstverket taket på ruinen av S:t Nicolai, dominikanernas medeltida tillhåll, t ex Petrus de Dacia.Några steg till norrut om domkyrkan så ser du strax S:t Clemens ruin, som ligger alldeles ovanför Botaniska trädgården. Den medeltida stigluckan, som alltså är utgången åt norr från domkyrkans område, har vi ännu inte skrivit något om, men det kan väl vara roligt att känna till att dagens domkyrka var området där tyskarna hade sitt faktori under medeltiden och att det låg strax utanför tätbebyggelsen.Här har du stigluckan mitt i bild. Domkyrkan till vänster, och du ser också lite av S:t Lars och Drotten.

Vi skall ta och påminna om att det finns inget skyddsnät, staket eller så, på den här delen av klinten, varför det går alldeles utmärkt att trilla ner och slå ihjäl sig. Håll reda på ungarna!Ser du åt nordväst strax norr om domkyrkan så ser du förutom S:t Clemens och S:t Nicolai att en ny ruin finns i mitten av bilden. Det är Helgeand, som är en märklig ruin, oktogonal.Mitt i bilden syns Helgeand, alldeles ovanför denna ruin ser du lite av gavlarna på S:t Clemens och Botaniska trädgårdens grönska. För den väderstrecksmedvetne så ser du av ruinen av vi kikar nästan rakt västerut, och kunde du se så långt så skulle du se Vimmerby ungefär, kanske Hultsfred, och längst bort Göteborg, åt Mölndalshållet.

Området runt Helgeand, eller Helge And kanhända det borde skrivas, är särskilt spännande ehuru undertecknad inte har satt sig in i allt ännu. Förutom att det är troligt, om man får tro Yrving, så ägdes Helge And av landet Gotland, ingalunda Visby, och stod sålunda under Gutnaltingets domvärjo, men inte nog med det, vi vet att Svärdsriddarorden också har haft sitt ursprung och tillhåll i environgerna. Alldeles under Stiftshuset, det gula huset till vänster om ruinen, bör nämligen deras hus i Visby finnas, och därifrån kan man säga att kristnandet av Baltstaterna utgick ty det var mellanlandning och uppsamling missionärer, riddare och annat sånt folk, se Kristi riddares gård.Till sist ett kort hart när norrut från Domkyrkoberget; du ser klintkanten nere till höger på bilden. Göransporten, Långa Lisa och Norderport ingår alla i den norra delen av ringmuren, och alldeles utanför ligger Nordergravar, ringmurens vackraste område.

- Nu vet du lite till. Visby är allt en rasande vacker stad!

/text och foto Bernt Enderborg
Copyright © 2021 Buffert 4 - www.guteinfo.com