www.guteinfo.com
Hathor, Egypticus och hans mormor
Skulptur, Hablingbo socken


Roosval, den store undersökaren av Gotlands kyrkor, blev också tvungen att sätta namn på olika stilar och hänföra dem under olika mästare och verkstäder, ty vi har inga namn bevarade på konstnärerna från den tidiga medeltiden.

Att mer ingående klassificera konst överstiger mina kunskaper, det får andra göra, utan här skall jag bara fundera lite. Om jag har förstått rätt så gav Roosval den stil, Egypticus, som finns t ex på den stora söderportalen på Hablingbo kyrka, se översikten, bl a beroende på 1300-talsskulpturen på bilden ovan som sägs likna egyptiska Hathor.

Långshusets port på Hablingbo kyrka

Här har du långhusets södra port på bild. Jämfört med fastlandet och alla övriga platser på jorden, undantaget många städer, så excellerar Gotland med praktportaler. Det är ofta fantastiska skapelser och det är riktigt tråkigt att vi inte har de namnen på de företag eller personer som åstadkom dessa; se dock Hegvald och Sighraf. I stället används Roosvals namnsättning, som säkert är såväl förnuftigt som intelligent, men det kan inte vara många som tänker på Gotland då de hör namnet Egypticus.

Ett huvud på Hablingo kyrka

Som du ser på helhetsbilden ovan så finns det ett huvud till på motsvarande sida av porten. Vi har gjort en sida om andra huvuden som till synes oförklarligt dyker upp här och var på kyrkorna, se Märkliga ansikten i kyrkorna, och vi vet inte heller vad det är för figurer.

- Kan det vara de som betalade den vackra portalen på Hablingbo kyrka som avbildas? Ingen av dem är likt någon habling av i dag, och om man själv hade betalat portalen så skulle man nog fråga konstnären: vem fan är det där? Och som du vet är han lika oss, förutom hornen, se Fan i helvete, men det är väl inte troligt att Fan och hans mormor skulle avbildas på detta sätt, inte ens i Hablingbo.

- Så vem är det? Adam och Eva? Moses och hans egyptiska styvmorsa? I förbigående skall vi passa på att nämna att en annan port av Egypticus visar Gubben Noak i sin regnmysse så fantasi tillräckligt hade Egypticus.

Pelarhuvuden i Hablingbo kyrka

Huvudena på bilden ovan finns inuti kyrkan, överst på en pelare, och det är väl tänkbart att bl a också dessa inspirerat till namnet Egypticus.

Det finns många märkliga saker på Hablingbo kyrka, helgon från Skottland, stridselefanter, arabiska legender. Man får kika på saker och ting själv, om det skall bli något kikat, men stanna farten din och tänk efter, inte bara titta liksom.

/text och foto Bernt Enderborg

Vägbeskrivning
0
Copyright © 2021 Buffert 4 - www.guteinfo.com