www.guteinfo.com
Kärleksstigen, Hälsans stig
Kåseri, Visby socken


Norr om S:t Görans ruin, ovanför lasarettet, börjar Kärleksstigen, en lång stig under Galgberget som gjord för promenader hand i hand. Som du ser på bilden så är stigen vältrampad, vilket kanhända beror på att det är så roligt att älska varandra på Gotland.

Kärleksstigen ändar i Åhsbergska hagen, en vacker hage för picnic eller så, skolklasser brukar förlägga botaniska studier därstädes.

Trojaborg
Trojaborgen vid Galgberget

Alldeles under den branta klinten vid Galgberget i början av promenaden återfinns en Trojaborg. Vad förfäderna egentligen har haft för sig är inte gott att veta. Frågar man lärt folk så blir svaret någon religiöst, men går du hela den krångliga vägen till mitten så hittar du världens finaste skatt.

En annan Trojaborg finns på kyrkogården vid kyrkan i Fröjel, och när du ändå är där, så knalla in i kyrkan och ta dig en funderare på triumfkrucifixet.

Klippor vid Kärleksstigen
Själva Galgberget, klinten kanske kallas Korpklint

Eftersom stigen merendels promenerar alldeles under klinten så ser man till klippor emellanåt. Alldeles i början av stigen, förresten, så finns en avtagsstig åt höger som leder upp till själva Galgen, Sveriges enda bevarade medeltida avrättningsplats. Man kan gå alldeles under klinten på ett ställe, skavande mot berget, det känns lite annorlunda på nåt sätt. En och annan grotta ser man också.

Spännande. Ta dit ungarna, men håll reda på dem.

En grotta vid Kärleksstigen
En av grottorna upp mot Galgberget

Kärleksstigen
Korten är tagna i början av Kärleksstigen

Kärleksstigen
Kärleksstigen, Hälsans stig

Environgerna är rätt snåriga men stigen bred, rabbis finns, murgröna klänger på träden och ramslök på marken. En underbar promenadstig.

/text och foto Bernt Enderborg

Vägbeskrivning
I Visby, ovanför lasarettet.
Copyright © 2020 Buffert 4 - www.guteinfo.com