www.guteinfo.com
Liljehornska huset
Medeltida hus, Visby socken


Liljehornska huset är det största bevarade medeltidshuset, fem våningar högt och inredd vind. Det ligger på Strandgatan i Visby alldeles ovanför den medeltida hamnen som i dag heter Almedalen, närmare bestämt alldeles bredvid en plats som kallas Packhusplan (fordom Rolandstorget) där lilla Strandporten mynnar.

Liljehornska huset, teckning från 1844Till vänster en teckning av huset av P. A. Säve anno 1844.

Huset började byggas vid mitten av 1200-talet, av vem vi vet inte, då Visby fortfarande var en del av republiken Gotland, som inte hade begått dumheten att gå med i Hansan och det fanns inte någon ringmur som omfamnade Visby.

Bakom ryggen på fotografen ligger i dag en servering som kallas Barbeque Garden (tror jag) inhägnat av ett brunt staket. Inne på tomten finns fortfarande rester kvar av Vinhuset, dvs rådhuset under den tidiga medeltiden (det flyttades småningom till Stora Torget). Säkert funderade man i det huset över galenskapen i Gregorius IX:s bulla av den 13 september 1230, där bland andra dominikanerna i S:t Nicolai befalldes att predika korståg mot de hedniska preussarna; 53 år före Sveriges första författare, guten Petrus de Dacia, var prior för klostret.

Liljehornska huset hade alltså en synnerligen central plats i Visby på medeltiden och har i dag "ett högt kulturhistoriskt värde, då den med sitt väl bevarade packhus är en god representant för det medeltida Visbys bebyggelse och stadskärna", säger lärt folk.

Fastigheten heter Hornet 1. Mer information om såväl fastighet som byggnader finns i Fornvännen 1945 finns en artikel (pdf).

/text och foto Bernt Enderborg

Vägbeskrivning
0
Copyright © 2021 Buffert 4 - www.guteinfo.com