www.guteinfo.com
Kruttornet - Visby kastal
Ringmuren, Visby socken


I den norra delen av Almedalen står Kruttornet, som tidigare också har kallats Lambtornet eller Strandtornet; sitt nutida namn fick det på 1700-talet då Kronan hade ett krutförråd där. På bilden ser vi Kruttornet från söder.

Kruttornet i Visby

Från början var det en helt fristående fästning, en kastal, som reste sig vid den norra hamnrännan antagligen till försvar för den tidigmedeltida hamnen som numera heter Almedalen; tornet byggdes långt tidigare än ringmuren. En del av vad som finns kvar av den tidigmedeltida hamnen är vad du ser på bilden ovan.

Kruttornet

Tornet är cirka 18 meter högt, tegeltaket oräknat, omkring 10 meter brett, och består av tre våningar uppdelade i halvvåningar med trägolv. Genom tiderna har det tjänat som bl a försvarksverk, utsiktstorn, fängelse och krutförråd. Det är ingalunda Gotlands största kastal, ruinerna av den finns i Hamra på södra Gotland.

Kruttornet i VisbyInnandömet
Den översta våningen har ett rum i mitten med en väktargång runt om. Mitt emot ingången till detta finns högt upp på väggen en dörröppning som tidigare ledde upp till den översta väktargången med tinnar (före taket fanns, som är ett sentida påhitt).

Numera är öppningarna mellan tinnarna igensatta och ett tegeltak skyddar för väder och vind.

Sommartid är Kruttornet öppet för besök mot en liten avgift. Där finns det också en liten utställning som handlar om tornets historia.

Om du går in i Kruttornet och ser direkt till vänster när du passerar dörren så leder en trappa upp till de mörkare delarna.

Kusligt värre.

Kruttornet i Visby
Kruttornet har varit fängelse vilket man påminns om då man kikar ut genom de gallerförsedda luckorna uppe i tornet.

Tittar du ut genom gluggen så ser du S:ta Maria till vänster och systerkyrkorna S:t Lars och Drotten i mitten av bilden.

Man får väl säga att banditerna hade en ganska hyfsad utsikt.


Det är Kruttornets tegeltak som du ser tvärs igenom ruinen S:ta Carin inuti i själva Visby. Kortet är taget från en utsiktsplats alldeles ovanför Stora Torget, som ligger ungefär mitt i staden.

Kruttornet i Visby

Och här har du Kruttornet på ett kort taget från den södra delen av ringmuren. Jag står rent av inuti den gamla platsen för Visborgs slott och tar kortet. Om vi tänker bort alla tegeltak i förgrunden, också på Kruttornet, så bör tornet ha sett ut ungefär så här från Blacken, som centraltornet i Visborgs slott kallades.

Slutligen skall sägas att Kruttornet skyddade den norra seglingsrännan, där fartygen seglade ut från hamnen. Det fanns ett skyddstorn vid hamnens infart också, Segeltornet vid namn, men det är inte bevarat emedan det alldeles hade tjänat ut sin roll när hamnen flyttades söderut redan under medeltiden.

/text och foto Bernt Enderborg

Vägbeskrivning
I almedalen i Visby.
Copyright © 2020 Buffert 4 - www.guteinfo.com