www.guteinfo.com
Ringmuren
Guide, Annorstädes socken


Visbys ringmur som är Sveriges största sevärdhet är en välbekant silhuett sedan snart nog 700 år; den började uppföras i mitten av 1200-talet. Om anledningen till sevärdheten, se Den unika ringmuren.

Fakta om ringmuren


Muren är försedd med tre huvudportar (Söder- , Öster- och Norderport), över 50 torn, den är ca 3,4 km lång och upp till 11 meter hög på sina ställen. Den är uppförd av kalksten i skalmursteknik; kalkstenen bröts i Östergravar utanför östra muren och i stenbrott på Galgberget. Efter hand höjdes muren och fler försvarstorn byggdes till - den anses vara färdigställd vid 1300-talets mitt.

Hela ringmuren var en gång omgiven av vallgravar, förutom mot väst. Vatten har emellertid aldrig flutit i dessa gravar, se Öster- och Nordergravar. Det finns lämningar efter vallgraven i söder också, men den är inte så mycket att se.

- Mer fakta om torn, platser, portar och sånt finns längst ner på sidan. Du kan förstås också hitta information om ringmuren på kartan, se oxå kartan över Visby.Muren mot havet sägs vara den äldsta delen. På bilden i Almedalen, som är den ursprungliga hamnen, ser du muren och ett par portar där man har grävt sig ner till marknivån sådan den var då muren byggdes. Portarna är alltså inte ovanligt låga utan kortet är taget så att man ser dagens marknivå i förhållande till muren; kulturlagret är cirka 1,5 meter, se Lilla Strandporten.

Originalmur


I norra delen av Östergravar finns ett litet parti av muren som har återställts till hur det såg ut då muren först uppfördes, bilden till vänster, ty muren har höjts efter uruppförandet.

När man åker ute på vägen eller promenerar i Östergravar verkar originalmuren inte särskilt stor eller avskräckande. Här är ett kort från insidan:Krig och bråk


Först skall sägas att det ibland påstås att ringmuren gjordes större och kraftigare in mot land än ut mot havet eftersom det var bönderna som borgarna fruktade. Så var det förstås inte, se Sånt här är tråkigt att läsa.

Inbördeskrig 1288

Strax efter att ringmuren uppförts utbröt ett inbördeskrig anno 1288 mellan borgarna i staden och Republiken Gotland (bönder och handelsmän utanför staden).

Småningom förliktes parterna och ett dokumentet härom finns bevarat och kallas Visby underkastelsebrev.

Vi har skrivit en del om detta inbördeskrig, se t ex Vann Visby, Infördes tull, Petrus Harding och Vad sa Petrus de Dacia 1288 (om de Dacia, se Sveriges förste författare).

Gotland erövras 1361

Förmodligen har du hört en miljon gånger om Visby brandskattning. Men det var inte poängen med Waldemar Atterdags krigståg till Gotland, ty det Atterdag gjorde var att erövra Gotland, det som kallas brandskattningen av Visby är så att säga bara en bisak.

Det finns mycket att läsa om året 1361, se t ex Kronvalls fiskeläge, Trollkärringens tillhåll, Ringkorset i Mästerby, Massgravar på solens berg, Atterdag på landet och Thebanska legionen.

Visby brändes 1362
Alla i Sverige har nog hört talas om brandskattningen 1361 fast det bara är sisådär sant, men bara få vet om att Visby brändes ner 1362. För undertecknad är det uppenbart att Republiken tog hämnd på Visby eftersom de bara hade stått och glott på sin ringmur när Gotland erövrades.Gotlands erövring är också den makabra grunden för Medeltidsveckan som avfiras årligen vecka 32 i Visby. Det har sina skäl, men 1361 är förstås lika angeläget för gutar att högtidlighålla som om danskar skulle göra detta för tyskarnas inmarsch i Danmark under andra världskriget. Men trots detta är nog Visby ett av de bästa ställena i världen för att hålla en medeltidsvecka.

Visby bränns ner igen 1525
Det har förstås hänt mycket mellan 1361 och 1525 där ringmuren är inblandad, denna dumhetens tydligaste symbol på Gotland, men härom får du läsa i Årtalshistorien. Här skall bara nämnas det som i vardagsstal kallas Lübeckerbräschen, som syns mellan tornen på bilden till vänster.

Anledningen till att man kallar det för Lübeckerbräschen är förstås att Lübeckarna var så att säga anstiftare då Visby intogs men det var också så att gutarna, Republiken Gotland, var med och brände ner Visby, se Vad hände egentligen.

Minst två gånger har alltså Republiken Gotland bränt ner Visby - 1362 och 1525 - men detta talas det väldigt tyst om i den officiella historien. Dessa faktum behandlas ungefär som när Gustav Vasa fick smörj av Sören Norby, dvs ingen känner till det, se Sören Norby slår bondekungen.

Ringmurens pärlor


Under denna rubrik skall vi bara visa några kort på ställen där det är underbart att avnjuta ringmuren, Sveriges största sevärdhet.Nordergravar är onekligen ringmurens vackraste parti. Men det är inget ställe för en picnic eller så, det är bara rysligt vackert.Östergravar är ett utmärkt område för en promenad, där man också får en bra känsla för hur stor muren egentligen är om man går och ställer sig bredvid den. Det är inget ställe för en picnic, men i början finns en liten lekpark för barn som kallas Hästarnas dal som säkert kan vara kul i 15 minuter.Almedalen som var den tidigmedeltida hamnen är numera omvandlat till ett skönt grönområde, den lilla dammen i mitten är vad som finns kvar av hamnen. Ringmurens äldsta del ringlar i Almedalen bara från öst till norr eftersom den aldrig har funnits i söder och väst. Fotot är taget i april.Vill du avnjuta ringmuren och en solnedgång i Visby så är Strandpromenaden stället du skall vara. Det ligger alldeles brevid Almedalen och är lätt och hitta; västra sidan av ringmuren helt enkelt.

Har du en picnic där så kan det vara bra att känna till att nykterhetsivrare har lyckats få till stånd ett alkoholförtäringsbud där varför patrullerande parkvakter och poliser kontrollerar att det efterlevs. Är du bara anständig och tänker dig för så är det inget problem.

/text och foto Bernt Enderborg

Vägbeskrivning
Copyright © 2021 Buffert 4 - www.guteinfo.com