www.guteinfo.com
Störta stång
Lekar, Stånga socken


Stört stangg är en gammal gutnisk idrottsgren som kräver sin man. Den som störtar (kastar) längst vinner. Stången som störtas bör ha en längd på mellan 4,20 - 4,50 meter och väga cirka 27 kilo. Storänden bör mäta omkring 13 cm i diameter och lilländen 6-7 cm dito.

Om du vill prova så är det en jättebra idé att lära sig tekniken genom att använda en bra mycket mindre stång - bilderna visar amerikanskan Jamie från programmet "allt för Sverige" som är långväga släkt.

Störta stång
Skönt med ett par stora gotländska händer som hjälper första gången

Tävlingsmomentet


Så här gör du:

När stången ligger på marken, tar du tag i den lilla änden med höger hand; Jamie gör lite fel på bilden ovan.

Stångstörtning

Låt stången vila över höger ben, bryt upp stången och låt den vila på höger axel, böj knäna och ha båda händerna under stången.

Stångstörtning

Nu har du alltså storänden uppe i luften och båda händer under lilla änden (leiländu), stången vilar mot axeln. Nu tar du en kortare sats fram till linjen från vilket kastet räknas och hivar i väg den så långt du nånsin kan.

Störta stång

Stången skall vända sig så pass mycket i luften att den kommer ner med storänden först. Ifall denna vändning inte lyckas, är kastet ogiltigt. Vi skall väl tillägga att Jamie lärde sig störta stång på några minuter, en riktig kämpe.

Störta stång

Här ser du en stång av storlek som de stora killarna tävlar med. Det är inte småpinnar, killarna är två meter långa med armar grova som telefonstolpar.

/text och foto Bernt Enderborg

Vägbeskrivning
0
Copyright © 2020 Buffert 4 - www.guteinfo.com