Helgumannen fiskeläge


Fiskeläge - Fårö - Nära - Karta

Gotland, Helgumannen fiskeläge - foto: Björn Pettersson

Från Langhammars slingrar sig en liten väg från strandvallen söderut till naturreservatet Bjärge där Gotlands största raukområde återfinns. I norra änden ligger Helgumannen i skydd av strandvallen, fordom ett mycket stort fiskeläge.

Stämningen av fiskeläge finns ännu kvar. De gamla "toskabatarna" ligger uppdragna på stranden tillsammans med träbåtar av modernt snitt, rester av länningarna skymtar i vattnet och 15 fiskebodar ligger tätt samman, byggda i trä med bräder eller spåntak i staplad sten.

Några av bodarna ter sig ålderdomliga med höga, branta brädtak som går nästan ända ner till marken. Stenväggarna är bara några skift höga. Fönster saknas och ingången är på gaveln. Här tycks byggnadssättet levt kvar sedan förhistorisk tid. Fiskeläget hade egen brunn med källvatten från berget. Brunnen finns ännu kvar och rymmer gott vatten.

Berättelserna om Helgumannen är många och flera av de personer som fiskade här har blivit legendariska, tex "BåtaBol", en kvinna som livnärde sig på fiske vid mitten av 1800-talet och som lär ha seglat ända till Visby för att sälja sin fisk.Vår fotograf Björn Pettersson som har tagit bilderna har också flugit, här en bild av Helgumannen ovanifrån. De gamla strandvallarna syns bra.Här har Björn gått upp en bit på land för en bild ut mot havet med fiskeläget i förgrunden. Det är magert, vackert, sällsamt...
/text Bernt Enderborg, foto Björn Pettersson

I närheten - fågelvägen

Fiskeläge

0 m, Helgumannen fiskeläge

Fritid

114 m, Vandra vid Fårökusten

Företag

4,7 km, Sudersands Semesterby

Naturreservat

2,6 km, Norsholmen fågelskyddsområde

Platser

3,9 km, Ulla Hau

Rauk

1,9 km, Langhammars

Socken

1,5 km, Fårö

Stränder

3,9 km, Ekeviken på Fårö

Träsk

4,5 km, Alnäsa träsk
2,8 km, Bondans träsk

Öar

3,1 km, Norsholmen