Västerhejde socken


Socken - Västerhejde - Nära - Karta

Gotland, Västerhejde socken - foto: Bernt Enderborg

För turister är Västerhejde kanske mest känt för tre ting: Högklints markanta profil, prinsessan Eugénies sommarresidens Fridhem och Kneippbyns semesteranläggning med sitt sommarland.


Utsikt från Högklint söderut.

Många betraktar Västerhejde som en förort till Visby, inte att undra över, då Vibble samhälle med sitt lilla köpcentrum med livsmedelsaffär, post och kiosk endast ligger 4 km från Söderport.

Men Västerhejde är så mycket mer. Längst i söder ligger Suderbys anrika herrgård, där man kan bo i OS-hus från Lillehammer och inta sina måltider i herrgårdsbyggnaden - eller bara beställa en kopp kaffe. Även på Fridhem kan man bo och äta och dessutom promenera i prinsessans park, bada i viken och på lördagskvällarna lyssna till sång- och musikprogram, promenera till Högklint och njuta av den storslagna utsikten och solnedgången. Fridhems kaffestuga med våfflor eller annat dop är för många också ett utflyktsmål, särskilt på kvällarna - just före solnedgången.

För många barnfamiljer är Kneippbyn med Pippi Långstrumps hus och äventyrsbad ett måste. Kneippbyn har även restaurang, hotell, stugor, camping, vandrarhem och affär.

För den tekniskt och historiskt intresserade rekommenderas ett besök på Bilmuseet när Kneippbyn.

I andra änden av socknen, efter Stenkumlavägen, ligger Plantskolan med sina tåliga gotlandsodlade träd, buskar och rosor - lämpliga souvernirer eller gåvor till dina vänner.Västerhejde kyrkas exteriör är unik för Gotland. Den förlorade sitt ursprungliga utseende vid en genomgripande restaurering på 1800-talet, då den var så förfallen, att församlingen begärde att få den förklarad som ödekyrka. Tornet försågs med en trappstegsgavel, något som visserligen inte hör hemma på en medeltida gotlandskyrka, men ger den ett tilltalande harmoniskt utseende med sitt läge vid bokskogen. Gudstjänst varje söndag 10.00.

Förutom kyrkan finns ett kapell iordningställt i den äldsta medeltida delen av Vibble gård, som idag blivit församlingshem.
Foto Bernt Enderborg

I närheten - fågelvägen

Artiklar

5,5 km, Visby Ladies svenska mästare i basket 2005

Bildsten

2,3 km, Forse bildsten
1,9 km, Suderbys bildsten

Fiskeläge

3,9 km, Ygne fiskeläge

Fornborgar

3,3 km, Hallbro slott

Historia

3,6 km, Rövar Lilja
3,8 km, Tecktors grav

Kyrka

3,8 km, Stenkumla kyrka
4,4 km, Träkumla kyrka
3 m, Västerhejde kyrka

Målningar

3 m, Batseba i Västerhejde kyrka
11 m, Gud fader själv i Västerhejde
298 m, Moses i Västerhejde

Naturreservat

3,4 km, Högklint

Platser

4,1 km, Södra hällarna i Visby

Runor

3,8 km, Gårdsägare i Danmark

Skulptur

4,4 km, Processionskrucifix
3,9 km, Strumpor till alla

Socken

0 m, Västerhejde socken

Stränder

3,0 km, Fridhem

Ängen

2,4 km, Kuse änge, Lillängen
3,8 km, Stenkumla prästäng

Färjor

6,3 km, Destination Gotland