Offerkast av sten


Historia - Garda - Nära - Karta

Gotland, Offerkast av sten - foto: Bernt Enderborg

Vid kanten av en gammal vägstump, sämre brukningsväg, ligger ett litet slags röse, tre meter i diameter, uppbyggt av tämligen små och platta stenar. Folk kunniga i sådana saker säger att läget och utseendet talar för att det är fråga om ett offerkast i stället för en grav av något annorlunda slag.

offerkast i Garde

Det är ingen större eller välanvänd väg, marken tillhör Findare gård, men inom en kilometer från offerkastet ligger fem kalkugnsruiner och tre sojdar/tjärdalar, varav Guteinfo har besökt denna och det är inte längre än tre km till det stora stenbrottet ovanför Bjärges.

offerkast i Garde

Man kan fortsätta brukningsvägen, sista biten är bara en stig, till kraftledningen där motionspåret från Sigvalde möter upp, sen får du snällt vända och gå tillbaka.

Offerkastet och några funderingar

De gotländska offerkasten handlar oftast inte om att det har hänt något förfärligt på platsen, se Offerkast, kallvarp, kavelvarp, utan offrandet sker för framgång och lycka. Och man går bara inte förbi ett offerkast, på väg västerut hittade jag strax en massa najkar och på tillbakavägen öster så satte sig apollofjärilarna äntligen stilla på rimligt avstånd.

offerkast i Garde

Växterna är backtimjan och fetknopp, om du undrade.

Exakt hur gamla sojdarna och kalkugnar är vet väl ingen, men från medeltiden torde några saker vara, somt kanske ända från vikingatiden, och sojdar var i bruk ännu i början av 1900-talet; och det är inte längre än två km till hällristningarna/svärdslipningsstain/slipskåror på Hemmabacke så vi vet att folk har knallat omkring i trakterna i tusentals år.

offerkast i Garde
Hällristningar på Hemmabacke

Förr i världen fanns också en svärdslipninssten på åkerstycket alldeles under Bote gård och till den var det bara 800 meter från Offerkastet, så riktigt hur gamla vägarna är däruppe på backarna bakom Autsarve, Bote, Mårtens, Robbenarve och Bjärges i Garde socken är inte gott att veta - det finns en gammal vägbank strax bakom Robbenarve, och vägen upp till den övergivna gården Alstäde förbi kanten av Barmyr, om man nu inte bör ta vägen bakom Robbenarve, och den förbi Midaik till Hägsarve i Buttle. Men vi kan konstatera att det finns gott om råvaror i trakterna, kalk och skog, varför området har intresserat folk i all världens tid, se Kalkstensbrytning i Garde och En sojde i Garde.

Ps. Vägbeskrivningen på kartan blir lite konstig. Vill du hitta Offerkastet så fortsätt vägen förbi Autsarve och Bote gårdar tills vägen svänger skarpt mot Mårtens och Robbenarve. Ungefär mitt emot den skarpa svängen går en liten väg ut i skogen på andra sidan, Offerkastet ligger på vänster han längs denna lilla väg. Ds.
/text och foto Bernt Enderborg

I närheten - fågelvägen