Silverstenen i Lojsta


Platser - Lojsta - Nära - Karta

Gotland, Silverstenen i Lojsta - foto: 0

Vi har tidigare berättat att på land är inte jättelika stenblock särskilt vanliga på Gotland. Och ännu ovanligare är väl att de inte består av kalksten utan något annat, som Gullstain i Sundre, Bastustain i Rone, båda rapakivigranit; här är lite allmänt om flyttblock (granit, gnejs) och en annan bumling är Tjelvars varpe, som dock är kalksten.

För något år sen slängde jag ut en fråga på Lojsta sockensida på Facebook om någon visste var Silverstenen låg. Den 4 april 2017 hade Göte Ohlsson vänligheten att tala om var den låg och därtill skickade han bilder.

Silverstenen i Lojsta, foto Göte Ohlsson

Med gutniska mått är det en rejäl bumling, ca 2,60 hög och 13,5 meter i omkrets. Sitt namn har den av att den finns små bitar av någon bergart insprängda i stenen som glittrar som silver då solen ligger på.

Envar som haft ögon de senaste 7.400 åren, ungefär, har sett att dessa stenbumlingar är gjorda av någon annan bergart än Gotlands naturliga kalk- och sandsten och det är nog därför de flesta uppmärksammats och fått namn, men Silvastain heter så för att den har glittrar som så. Den ligger en bit uppe i skogskanten men när folk kom hästledes längs den gamla vägen mellan Lojsta och Hejde såg de garanterat den.

Silverstenen i Lojsta

Om du kikar efter ser du små bitar blanka som speglar, också regniga dagar som på bilden.

Om du inte kommer hela den knaggliga skogsvägen från Hejde så finns stenen på höger hand, tvärs över hygget, som det går en liten väg över att gå. Den ligger 50-100 meter in i skogen ungefär; gå inte in i för långt ty det är rätt stora skogar i trakterna. Parkera bilen vid B:et - kika på kartan, flygfoto också.

Vi tackar Göte Ohlsson så fint vi kan för att han letade efter stenen och därtill hade vänligheten att skicka bilder till oss (copyright och sånt är hans): tack Göte!

Lite till

Silverstenen ligger ganska nära Russparken så när du är åt det hållet är Silverstenen också värd ett besök. Och i förbigående ska jag också säga att fortsätter du ett stycke, en liten kilomet, mot Klinte från Russparken så ligger det i ett grustag alldeles vid vägkanten, på vänster hand, en lite större stenklump som glittrar vackert i solen, men det är inte Silverstenen.

- Javisst ja, det är inlandsisen som släpat hit de stora stenblocken.

/text Bernt Enderborg, foto Göte Ohlsson

I närheten - fågelvägen