Miljövänlig husfabrik


Artiklar

Gotland, Miljövänlig husfabrik - foto: Eric Enderborg

Utanför en liten pop-up butik på Långholmsgatan vid Hornstull står en liten vårdkase och brinner och det är aktivitet som i ett bisamhälle. Vi poppar in i butiken som är halvklar men välordnad, fullproppad med trendig inredning, honung, sylt och salt.

Leva Husfabrik

Susanne Liljenberg som är en av grundarna av LEVA välkomnar oss och börjar direkt berätta om företaget som varit igång i fem säsonger på Gotland. Tanken är fina, snälla och hållbara grejer, rättvisemärkt och ekologiskt.

Leva Husfabrik

Sen vänder vi oss mot en vägg full med ritningar som heter saker som Frans och Maja, det är det nya projektet och anledningen till att vi är där. LEVA har startat husfabrik, de har utvecklat byggsatser med miljövänliga material. Tillsammans med bl a Helena Bloom som är arkitekt hos LEVA kan man sedan knåpa ihop husen lite som man tycker passar en själv. De har inspirerats av naturen och viljan att kunna bo bra och hållbart. Många material i husen kommer från Gotland, bl a smidet.

Leva Husfabrik

Det verkar gå bra, det har redan byggts och sålts några hus, och Erik som är säljare berättar att man hoppas på ett stort projekt med en konferensanläggning i Oskarshamn.

Leva Husfabrik

Vill man kika på hur husen ser ut så står det två stycken vid Kungsladorna på Toftaväg strax söder om Visby.
/text Sara Enderborg, foto Eric Enderborg