Bertil Nyström - Madonnan i Othem


Konst

Gotland, Bertil Nyström - Madonnan i Othem - foto: Bernt Enderborg

En av mina flitiga läsare, Ulla från Karlstad, som varit många gånger på Gotland har vänligheten att tipsa mig om ett och annat. Hon tipsade mig om en madonna med barn som står i Othem kyrka, se kommentarerna till sidan om Guteriddaren, och det är sannerligen ett bra tips.

Maria Jesu moder av Bertil Nyström

På den träkonstruktion statyn sitter står det: "Maria, Jesu moder". Ulla finner statyn, som är gjord omkring 1940, så vacker att bara den är värd en egen resa till Gotland, vi håller med, och hon säger också att den är lika vacker som Öjamadonnan. Och det är lite roligt att hon säger just detta,

Öjamadonnan av Bertil Nyström

ty i ett hörn av Öja kyrka står en kopia av Öjamadonnan för att visa hennes medeltida färgprakt, kopian är gjord av Bertil Nyström.

Bertil Nyström föddes år 1900 i Slite på Gotland och gick bort 1987, se mera om honom på Wikipedia; han utbildades bl a av Carl Milles. Han jobbade tillsammans med Erik Olsson, lokal kulturgigant och Koviks Fiskerimuseums skapare, bl a bytte Erik sin gamla 98-kubikare mot Bertils mangel, en mangel som småningom blev en etsningspress via Cedergrens verkstad i Klintehamn och som såldes över hela världen, säger Erik i boken Gotland vår hembygd, ISBN 91-85716-38-3, Uddevalla 1985.

De båda jobbade också med att restaurera Gotlands kyrkor, varför detta deras arbete går att avnjuta i många kyrkor, men de var förstås också fria konstnärer.

Krucifixet i Vall kyrka

Krucifixet på bilden, som hänger i Vall kyrka, är gjort av Bertil Nyström, och på sitt vis ett klassiskt gotländskt ringkors; han har gjort krucifixet i Slite kyrka också men det har vi ingen bild på för tillfället.

Och det är egentligen lite roligt att han gjorde ringen oval, ty förutom att medeltiden trodde att planeternas banor i rymden var runda, se Det medeltida världsalltet i Eskelem, så tör väl också Jesus' huvud inte ha varit klotrunt, även om de ansträngde sig vid törnekröningen, se en bit ner på sidan om passionsfriser.

Seglare går ombord, Bertil Nyström

På Stora torget mitt i Slite står också en skulptur av Bertil Nyström: "Seglare går ombord", och det är nog en bra staty för Slite eftersom många däromkring har bräckt blod.

Torget är en vikingatida gravplats, och rimligtvis låg en hamn nere i parken bland träden i bakgrunden. Vi har inte skrivit något om detta ännu, men se Vikingarnas Västergarn - folk i trakten var näppeligen sämre än västagänninga, se Långt i Aifur.

Vattenlek, Bertil Nyström

På ett annat torg i Slite står en skön staty av honom vid namn "Vattenlek", gjord 1967.

Fagningsblommor, Bertil Nyström

Denna staty heter Fagningsblommor och står vid Lövsta Lantbrukscentrum, som det heter av någon obekant anledning.

- Så det får räcka med detta. Madonnan i Othem är fantastiskt vacker, och nog är den som Ulla säger värd en egen resa till Gotland. Tack för tipset!
/text och foto Bernt Enderborg