Hoburgs fyr


Platser - Sundre - Nära - Karta

Gotland, Hoburgs fyr - foto: Bernt Enderborg

Nästan längst ner i söder där Gotland slutar lite i onödan står Hoburgs fyr och lyser sjövägen och har räddat många liv. Nuförtin är måhända fyrarna inte livsnödvändiga men de är trots detta en viktigt del av vårt kulturarv, särskilt på denna ö där kartan över platser för vrak längs kusterna är svart, prickar överallt.

Hoburg fyr

När man besöker fyren förefaller placeringen lite annorlunda, ett stycke från stranden som den står, men från backarna längst ner på Hoburgen, vilket bilden visar, ser man hur bra den står.

Fyrlampan i Hoburgs fyr

Linné föreslog 1741 att en fyr borde resas på platsen men inte förrän 1846 började den byggas. Även om fyren är Sveriges näst ljusstarkaste så syns hon pga jordens krökning bara 3,7 landmil om du befinner dig i en liten båt och står upp (3 meter); är du på en större båt, 30 meter över havsytan, så syns fyren strax över 5 landmil. Bilden ovan visar lampan; vad som gjordes dimmiga dagar han du se på en film från 1948.

Sundre kyrka från Hoburgs fyr

Väl uppe i den 21,7 meter höga fyrtornet, 57,9 meter över vattenytan, har du en strålande utsikt över Storsudret. Pilen pekar åt nordöst på Sundre kyrka med bortburna karbunkelstenar och den historiebeläggande kastalen från 1100-talet, se kastaler.

Marbadhaued från Hoburgs fyr

Åt nordväst till kan du bl a se Marbadhaued, se sidan om den Vackra vägen, och ett par naturreservat - Vaktbackar och Husrygg.

Österut från Hoburgs fyr

Österut ser du bara havet, och som sagt bara 3 mil ungefär. Det är omkring 18 mil (landmil avses) fågelvägen till Lettland, så det vackra landet ser du inte, omkring 27 mil till Stockholm, 35 mil till Malmö, 23 mil till Polens kust och omkring 8 mil till Öland.

Söderut från Hoburgs fyr

Söderut ligger Hoburgen där gubben har sitt residens ända sen sagornas tid. Gotland slutar där, sen finns bara hav, som du ser i alla riktningar från toppen av Hoburgs fyr utom åt norr, där det vackra och gästvänliga Storsudret med all rätt breder ut sig.

Fyrtillsyn Gotland

Vi skall avsluta denna sida med att tacka Svenska fyrsällskapet och Fyrtillsyn Gotland (besök sidan för att se öppettider) för att de helt ideellt ställer upp och visar oss fyrarna. 2014 kostade det bara 20 kr att besöka Hoburgs fyr och få del av såväl historia, guidning och den underbara utsikten (det är vad jag kallar prisvärt ty det är några trappsteg, och att stå överst på detta runda kulturminne känns såväl spännande som högt; det finns ett ordentligt staket längst upp om du har barn, men ta det lugnt i trappan, gå bakom barnen).

Damen på bilden ovan är från Göteborg och enligt egen utsago något av en fyrnörd. Hon och hennes make arbetade ideellt och hade bekostat resan till Gotland själva.

- Guteinfo tackar och bockar ända ner till strandkanten!
/text och foto Bernt Enderborg

I närheten - fågelvägen

Fiskeläge

3,4 km, Klasens bodar - fiskeläge

Kastaler

2,5 km, Sundre kastal

Kuriosa

533 m, Bangstenen i Sundre
2,5 km, Kan du gissa

Kyrka

2,4 km, Sundre kyrka

Naturreservat

3,0 km, Muskmyr
2,0 km, Vaktbackar

Platser

1,8 km, Gullstaini - guldstenen
0 m, Hoburgs fyr

Stränder

3,1 km, Kettelviken