Adam och Eva i Gammelgarn


Skulptur - Gammelgarn - Nära - Karta

Gotland, Adam och Eva i Gammelgarn - foto: Bernt Enderborg

På långhusportalen på Gammelgarns medeltida kyrka finns en berömd skulpturfris, som är utförd av en "verkstad" med påhittat namn Egypticus någon gång under den första delen av 1300-talet.

Alla ser förstås att det är Adam och Eva som smaskar äpplen. Den gamle ormen har intagit en förförande skepnad, som du kan se på toppen av trädet. Alla vet hur det gick. Gud blev förbaskad och slängde ut dem från paradiset:

Adam och Eva på Gammelgarn kyrka

Det finns mer att se än bara Adam och Eva på portalen, men det kommer senare.

- Vad kan man lära sig av Adam och Eva?

Tänk själv
Först åker de på en rejäl utskällning av Gud men därefter säger Herren (1 Mos 4:22): "Se mannen har blivit såsom en av oss, så att han förstår, vad gott och ont är. Må han nu icke räcka ut sin hand och taga jämväl av livets träd och äta och så leva evinnerligen".

I och med att Gud sparkade ut oss ur paradiset så får vi se till att ta hand om oss själva - vi kan inte springa kring nakna som glada vårkalvar och förvänta oss dukade bord. Och vidare kan vi skilja på gott och ont (skulle vi ha tagit av livets träd så är eget ansvar skitsamma, vi skulle ha levat ändå).

Att vi alla och envar kan skilja på gott och ont betyder inte att Sveriges Riksdag skall fylla hela bibliotek med lagar som ingen människa har hört talas om - "ju fler lagar desto sämre stat" är ett gammalt stålblankt romarcitat - men just så tycks det uppfattas av dagens politiker och makthavare. Ju fler lagar som reglerar allt självklarare saker tycks vara höjden av lycka, allra helst gummiparagrafer som just inte betyder nåt.

Du kan själv skilja på gott och ont och du har ett eget personlig ansvar, du måste alltså tänka själv. Händelsevis sa Jesus samma sak.

- En av oss?

Ps. Läs t ex första paragrafen i Socialtjänstlagen så förstår du bättre. Ds.
/text och foto Bernt Enderborg

I närheten - fågelvägen