Nu är vi igång igen


Artiklar

Gotland, Nu är vi igång igen - foto: Bernt Enderborg

Också 2007 har vi varit ute och kikat mer på Gotland. Vi skall visa dig fantastiska saker. Konstverk som snart är tusen år gamla, natur och växter, blomster som får hjärtat att bli varmare och sevärdheter som inga andra visar.


Vi skall skriva och visa ännu mer från våra kyrkor. Om man kikar på den officiella turistinformationen, den som får miljoner av kommunen varje år, så är det lätt för besökarna att tro att det på Gotland bara finns en kyrka: S:ta Maria mitt i Visby.

Visst är det en vacker kyrka och visst finns det grunkor att se i den. Men vad gäller konst-, byggnads-, kyrko-, bygde- och folkhistoria så är den så gott som ointressant.


En annan fråga är det förstås om man kan betrakta konsten som finns i våra kyrkor som konst, ingenting annat.

Bilden på Jesus nedan (samma som ovan) kommer från Mästerby kyrka. I den kyrknyckel som ligger utlagd på alla ställen där turister kan tänkas inträffa, avfärdas triumfkrucifixet som ett bygdearbete. I själva verket är det stor konst från 1200-talet, som ger ett slags realistisk bild av de slocknade ögonen på Kristus och som ger utrymme för de eviga funderingarna om Kristi natur, lite arianska tankar.


Nu skall jag trassla till det för dig. Petrus säger ju i något evangelium att Jesus är Messias. Och för Petrus bör det ha betytt att Jesus var en jordisk potentat kommen att köra bort romarna, som ju som bekant ockuperade landet.

Läser man emellertid Paulus så är Jesus Guds son och hans himmelrike har inget med det jordiska att skaffa - Paulus var förresten romersk medborgare. Men för Petrus, som sagt, betydde nog Messias - den smorde - lite mer konkreta saker i enlighet med Gamla Testamentet.

- Hur vet du att den som på 1200-talet snidade skulpturen inte hade samma tankar om en motsättning i Kristusbilden mellan Petrus (egentligen Jakob) och Paulus som amerikanska populärvetenskapliga program? Hur många har suttit framför de slocknande ögonen och bett om hjälp? Är det en död kung, en människa, eller är det Guds son som just har befriat oss?


Vi kommer att visa dig många fantastiska saker på guteinfo. Och vi skall fortsätta att skriva historia.
/text och foto Bernt Enderborg