Jägarna på Kutatavlan


Historia - Fårö - Nära - Karta

Gotland, Jägarna på Kutatavlan - foto: Bernt Enderborg


I Fårö kyrka finns sen 1600-talets början en minnestavla uppsatt av jägarna själva som kallas Kutatavlan, som målades omkring femton år efter själva händelsen.

På en säljakt 1603 en bit ute till havs spricker isen och de 15 jägarna driver iväg från land. Tre män tog sig iland på Gotska Sandön, tolv drev på isen i 14 dar och landade vid Svenska skären.

Kutatavlan

Har du sett filmen Titanic? I den fryser folk ihjäl på ett par timmar. Jägarna från Fårö satt på ett isflak i 14 dar och åt rått sälkött. Såvitt mig bekant har det inte gjorts någon film av denna händelse, trots att den bör inbjuda till allehanda - att sitta 14 dar på ett isflak bör pressa människor till det yttersta av allting. Tänk dig en nermörk natt på ett isflak mitt ute på Östersjön - vågorna, vinden, snön, det knakar i isen. Kommer du att drunkna, frysa eller svälta ihjäl? Skall du skjuta dig ett skott för pannan?

Kutatavlan

Anno 1603 var Gotland danskt, varför det kan sägas vara dansk historia, om man nu skall tala om moderland. Det står nämligen på en liten skylt att händelsen återges original på danska, men det är som det skall ty Gotland hade varit danskt sen 1361.

I förbigående kan vi väl för skoj lägga till att Shakespeare förmodligen skrev Hamlet detta år, vilket handlar om en annan dansk, och säkert är det så att danska skolbarn får lära sig om Hamlet i skolan medan de danskar som visas på Kutatavlan har de aldrig någonsin hört talas om.
/text och foto Bernt Enderborg

I närheten - fågelvägen

Fiskeläge

5,0 km, Lauter fiskeläge

Fornborgar

1,9 km, Varden - ringborgen

Gravfält

4,0 km, Gamle hamn, gravfältet

Hamnar

5,0 km, Lauterhorn

Historia

0 m, Jägarna på Kutatavlan
0 m, Tavlan flyttas icke

Kyrka

125 m, Fårö kyrka
3,9 km, S:t Ole på Fårö

Naturreservat

3,9 km, Gamla hamn

Platser

3,9 km, Gamle hamn
47 m, Ingmar Bergmans grav

Rauk

4,0 km, Gamle hamn

Stränder

1,5 km, Mölnorviken

Träsk

3,4 km, Alnäsa träsk
3,1 km, Farnavik
3,6 km, Klintängarna och Limmor träsk
1,3 km, Mölnor träsk