Vad är det för ett kors


Kuriosa - Hall - Nära - Karta

Gotland, Vad är det för ett kors - foto: Bernt Enderborg

I den medeltida kyrkan i socknen Hall ligger inuti kyrkan ovanvisade gravsten varpå ett så kallat Georgskors återfinns. S:t Georg är hos oss känd som S:t Göran, som t ex hade sig en kyrka strax utanför Visby - som republiken hade hand om, inte staden - och det har spekulerats om riddarstatyn av Ivar Axelsson har något med S:t Göranslegenden att skaffa (ungefär som Bernt Notkes skulptur i Storkyrkan i Stockholm).

Stenen är från medeltiden och runorna låter meddela - "Gud nåde Johans själ av Hiernum. Hans döttrar lät mig göra." - och ifall du moderniserar ordföljden så är det inga problem att förstå, förutom att vi inte vet vad Hiernum kan tänkas betyda.

Legenden säger att en drake nära Silena i Mindre Asien krävde dagliga människooffer att stilla hungern. Den olycklige utsågs genom lottdragning, och en dag föll lotten på Cleolinda. När offrets skulle fullbordas kom händelsvis Georg förbi, en romersk soldat i Palestina för 1600 år sen. Han slog ihjäl draken, räddade prinsessan men red sen vidare utan att bry sig om halva kungariket och prinsessan alldeles som Clint Eastwood ungefär. Emellertid var han kristen och omvände folk flitigt, trots att kejsaren förbjudit andra religioner. Georg halshöggs och vart småningom S:t Georg. Hans grav finns i Lydda att beskåda.

Georgien, som ryssarna i dagsläget bråkar med, har fyra sådana kors i sin fana. Kristendomen blev därstädes statsreligion redan år 337. Före kristendomen var religionen starkt kopplad till månen, jfr gärna Månens betydelse och Religionshistoria, och den största guden hette Armazi, en soldatklädd mångud.

Georgien ligger mellan Svarta och Kaspiska havet vilket innebär att gutarna kände till landet redan under tidig vikingatid. Just nu hinner vi inte, men vi skall framöver fundera lite mer över gutarnas kontakter med omvärlden, ty dessa är orimligt spännande (här är dock lite: Foro de vida).


Ps. Nä, jag skriver inte förkortningen jfr som jmf eftersom Microsoft Word har fel. Jag avskyr jmf och tfn. Ds.
/text och foto Bernt Enderborg

I närheten - fågelvägen

Fiskeläge

4,0 km, Hallshuks fiskeläge

Hamnar

6,4 km, Kappelshamn

Kuriosa

5 m, Horpallen i Hall
0 m, Vad är det för ett kors

Kyrka

0 m, Hall kyrka
3,9 km, Hallshuks fiskekapell

Målningar

10 m, Predikstolen i Hall kyrka

Naturreservat

3,7 km, Hall-Hangvar

Platser

4,0 km, Hallshuk

Stränder

5,8 km, Kappelhamnsviken Västra

Ängen

63 m, Hall kyrkänge