Ansin igen


Kåseri

Gotland, Ansin igen - foto: Bernt Enderborg

Den lilla Gotlandshumlan (här finns en bättre bild) är ensam företrädare för släktet humlor den 17/9-2006 - några andra tjockare eller större humledrumlar syns inte till. Solrosen har sträckt sig ett par meter och bjuder utslagen näring åt den som vill ha.

Det känns lite som att vårens språngbräda kommer tillbaka. Samtidigt som svampskogen dignar så blommar allehanda växter - gula, röda, blå och allt möjligt. Jag hoppas att det är likadant hos dig. På nåt sätt är det skönt att plocka trumpetsvamp samtidigt som blåklockorna håller söndag. I förbigående kan jag nämna att vi för något år sen hade en viol som blommande året runt.

Det finns folk på Gotland som heter "Ansin", som nog uttalas med långt i, men också ett gotländskt ord som betyder, en gång till, påbackning, upprepning, igen eller så. Men då skall vokalerna uttalas med lika mycket luft. Det finns förresten folk runt om i världen, ser jag på Google, som heter Ansin, en glaskonstnär på Nya Zeeland heter t ex Ray Ansin vilket nog inte skulle ge honom större framgång som konstnär på Gotland - upprepningar har vi sett så att det räcker.

Men det är bara Gotlandshumlan som bunkrar ansin på solrosen. Den drönaren vet att det fortfarande finns mat, de brukar vara tidigare på våren också.

Det borde du också göra. "Kum ansin" och hälsa på oss. Det är varmare, vackrare och skönare än man kan tro. En kilometer ensam sandstrand att promenera för dig och din vackra fru fördjupar precis allting som finns.

Välkommen!
/text och foto Bernt Enderborg