Utsikt från ett offerberg


Kuriosa - Hörsne - Nära - Karta

Gotland, Utsikt från ett offerberg - foto: Bernt Enderborg

Offerberget i Bara skulle förmodligen inte klassas som ett berg av de flesta svenskar - norrlänningar skulle nog kalla det ett gupp. Nåja, här är lite utsikt i alla fall, från Offerberget i Bara.


Åt söder sticker först Hörsne sen Ganthem upp sina kyrktorn, fast jag har zoomat lite, se nästa bild, om det nu inte är Norrlanda i stället för Ganthem, men det tror jag inte.


Så här ser det ut på riktigt - Hörsne och Ganthem - mitt i bilden.


Om du kikar efter ordentligt så ser du att det bakom skogen i sydöst finns några kullar eller så, i mitten av bilden - Tors borg.


Om man vänder sig ett halvt varv ock tittar åt nordväst så ser man kyrktornet i Källunge.


Den här kyrkan nästan sydväst har jag svårt att säga exakt vilken det är. Förmodligen är det Dalhem, men jag tycker att såväl Barlingbo som Endre, Ekeby och Follingbo borde ligga någonstans åt det hållet till. Nja, förresten, åt det hållet ligger kanske mera kyrkorna i Roma, Vall, Hogrän, Björke, Atlingbo och Halla.


Det här kyrktornet borde i alla fall sitta på Ekeby medeltida kyrka. Jag tror inte att man ser Endre och inte heller så långt som till Hejdeby eller ännu längre till Väskinde, vilka alla återfinns i den riktningen.


Rakt öster om offerberget ligger blott några hundra meter in i skogen ruinen efter Bara ödekyrka. Kanske borde man tillägga att Vallstena som ligger åt norr till, inte särskilt långt borta, gick inte att se för skogen, detsamma gäller för Gothem som ligger åt nordost till.


Vi skall avsluta utsikterna med de sköna jordbruksmarkerna åt Källungehållet till. Gotland är otroligt vackert, också när man kommer upp 20 meter på en backe. Alla som vill kan se att historien och medeltiden, alla kyrkor är medeltida, är närvarande vart man än vänder sig på Gotland.

Surfa till vår kyrkkarta, leta reda på Hörsne kyrka (Bara ligger strax norr om denna), så kan du se hur många kyrkor jag borde ha sett om blott sikten hade varit lite bättre den 11 april 2006.
/text och foto Bernt Enderborg

I närheten - fågelvägen