Fossiljägare


Magiska Gotland - Lummelunda - Nära - Karta

Gotland, Fossiljägare - foto: Bernt Enderborg

Trots att halva Gotland är siluriska korallrev och fossil därmed tillfinnandes så gott som överallt, så får vi ibland frågor om var det bästa stället för att hitta fossiler finns.

Till att börja med är det svårt att förklara hur mycket fossil det egentligen finns. Jag brukar citera Linné som 1741 uppe vid Grodde sa att det finns ett hästlass till varje människa på jorden. Och så är det nästan. Sätt ner näsan i backen och är det inte sand eller asfalt så hittar du fossil.

Naturreservat
Grodde, som nämndes ovan, är ett naturreservat och det innebär att man inte får lova att bära iväg saker och ting därifrån. Men skall du studera fossil, geologi eller så, så finns det hur mycket som helst där. Det är helt enkelt kors Karlsson vad mycket fossil.

Knacka inte sönder raukar!
Raukar är också skyddade. Det finns folk som knackar sönder dem för att hitta fossil. Förbjudet. Gör inte så.

Och råkar jag få syn på dig när du knackar sönder raukar så får du spö också. Jag är både listig och stark.

- Sisådärja, se nu vad du har ställt till! Olaga hot på hela svenska folket. Det blir väl fängelse för tid och evighet kan tro.

Ett praktiskt råd
Lummelunda Vandrarhem strax norr om Visby har såväl stugor som vandrarhem, de ligger vid västkusten så att romantiska solnedgångar flödar. Strax norr därom finns vidsträckta stenstränder där du också kan se ilandflutna granitblock.

Bilden överst på sidan visar ett gäng amerikanske geologer som satt hela dagarna och vände på stenar. På sin fossiljakt behövde de gå 100 meter.

Fossil finns överallt på Gotland. De bästa ställen att hitta är förstås vid stränderna. Vilken stenig strand som helst, och sådana finns det flest av på västra och norra Gotland, men också t ex Gothemhammar u Austagan pa dann seidu (och Östergarn på andra sidan, östra sidan).

Välkommen till Gotland!
/text och foto Bernt Enderborg

I närheten - fågelvägen

Fiskeläge

226 m, Nyhamns fiskeläge

Företag

154 m, Lummelunda Vandrarhem

Kyrka

2,7 km, Lummelunda kyrka

Magiska Gotland

0 m, Fossiljägare

Museer

241 m, Fiskerimuseet i Nyhamn
3,3 km, Lummelunds Bruk

Målningar

2,7 km, Pietá i Lummelunda
2,7 km, Yttersta domen

Naturreservat

4,8 km, Björkume naturreservat
2,5 km, Lummelundagrottan

Platser

2,5 km, Lummelunda Brukspark

Rauk

2,5 km, Gamle Patron, en rauk i Lummelunda

Stränder

5,3 km, Brissund

Ängen

2,7 km, Lummelunda kyrkänge