Hemliga ställen


Magiska Gotland

Gotland, Hemliga ställen - foto: Lotta Ingelse

Man vet ju inte när det inträffar det där. Kanhända på Borgen när Country-Bo avtvingar amerikansk folkmusik några harmonier eller kanske vid en stilla öl strandkantvis på Ihrebaden, månne nakenbadet vid Norsta Aurar eller vid Sigsarve strands mäktiga klippor.

En sak som man märker med dagens ungdomar, som förresten aldrig har varit bättre än nu trots dagspressens lösnummerförsäljning, är att de inte uteslutande är intresserade av tjo och tjim på intima dansgolv. Jag har mött ungdomar som njöt konstverk i Öja medeltida kyrka (Gra gasi), jag har sett dem promenera stilla hand i hand på ensliga stränder och mött sådana som själva sagt att ett par kvällar i Visby räcker.

I filmen Sex dagar och sju nätter säger Harrison Ford nåt annorlunda. Han bor på en liten söderhavsö och har fyllnat till i en bar när han träffar den andra huvudpersoner, händelsevis en ung dam, och försöker förklara att folk tar semester på ön bl a därför att de vill finna kärlek, en romantisk semester. Och sen förklarar han att "Det här är en ö, baby, det folk inte har med sig hittar dom inte".

På sätt och vis är det väl rätt. Och därför skall vi passa på och tacka dig för att du har med dig så mycket kärlek till oss. Du är alltid välkommen!
/text Bernt Enderborg, illustration Lotta Ingelse