Brudstenen i Rute, stenkors


Skulptur - Rute - Nära - Karta

Gotland, Brudstenen i Rute, stenkors - foto: Bernt Enderborg

Utöver Waldemarskorsen, se Korsbetningen och Mästerby, finns det flera minneskors uppställda längs vägkanterna på Gotland, som i Rone, Burs, Kräklingbo, Dalhem, Boge, och vet man inte närmare besked så sägs ofta att en brud har ridit ihjäl sig.

Bilden ovan är originalet utställt på Gotlands museum, till vänster den sten som står längs vägkanten i dag, ty den förnyades 1926 efter en skada 1912. Korset är av kalksten, 2,5 meter högt, 1,8 meter brett och 17 cm tjockt.

Varför så många brudar skulle ha ridit ihjäl sig på Gotland är en bra fråga. Jag tror inte att de är särskilt mycket ivrigare än på andra håll. Det kanske är en omtyckt saga, ett slags medeltida gråtande barn som folk hänger upp på väggarna.Det som är lite speciellt med detta 1400-talkors är att det finns fyra hjärtan inhuggna i stenen, se översta bilden. Och kanhända i och med att hjärtana är fyra finns lite olika uppgifter om detta kors. Det sägs att en brud eller ett brudpar eller en kurir ridit ihjäl sig då hästarna blev skrämda, enligt andra uppgifter skall en brud eller två tävlande präster omkommit.

Det är ett imponerande kors, 600 år gammalt, men det är ändå lite märkligt att det inte finns klara minnen av vad som verkligen har hänt på platsen. Det kanske rent av är så att en en brud har ridit ihjäl sig just här strax bredvid kyrkan.
/text och foto Bernt Enderborg

I närheten - fågelvägen

Fiskeläge

5,9 km, Lergrav fiskeläge

Kyrka

4,8 km, Fleringe kyrka
253 m, Rute kyrka

Magiska Gotland

3,9 km, En vanlig syn

Medeltida hus

6,3 km, Hau Gård
3,9 km, Sören Norbys källare

Museer

5,0 km, Groddagården

Målningar

4,8 km, Fleringekoden, altartavlan

Naturreservat

4,7 km, Bräntings haid

Platser

5,8 km, Burgbackar

Rauk

5,8 km, Lergrav

Runor

275 m, Audvald dog i Finland

Saga

3,9 km, Spöken i Fardume slott

Skulptur

0 m, Brudstenen i Rute, stenkors

Socken

4,8 km, Fleringe socken

Ängen

4,3 km, Valla änge